Στο Υπουργικό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας στις Βρυξέλλες ο Χαρίτσης

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης θα συμμετάσχει τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητηθούν θέματα όπως οι άυλες επενδύσεις, η νεοφυής επιχειρηματικότητα και ο συντονισμός των χωρών μελών σε θέματα βιομηχανικής πολιτικής.

Ο κ. Χαρίτσης θα αναφερθεί στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομίας, τόσο στο θεσμικό, όσο και στο χρηματοδοτικό πεδίο που ωθούν την ελληνική οικονομία σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, εξωστρεφές και ανταγωνιστικό. Με πυλώνες μία δυναμική και καινοτόμα μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και το υψηλά μορφωμένο και καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό της, η ελληνική οικονομία έχει όλες τις δυνατότητες να μετατραπεί σε μία σύγχρονη και ανταγωνιστική οικονομία, ικανή να σταθεί στο νέο, πιο απαιτητικό, διεθνές περιβάλλον.

«Προσερχόμαστε στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο κ. Χαρίτσης, «έχοντας στη φαρέτρα μας ένα σύνολο παρεμβάσεων που αναμορφώνουν την ελληνική οικονομία και την στρέφουν σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο στηριγμένο στην έρευνα και την καινοτομία, ικανό να δημιουργήσει σταθερές και ποιοτικές θέσεις εργασίας για τους υψηλά μορφωμένους και καταρτισμένους νέους της χώρας μας.

Χαιρετίζουμε τη συζήτηση και τις πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των άυλων επενδύσεων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο και θέτουμε την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής αναπτυξιακής στρατηγικής. Η ανάπτυξη, ωστόσο, συνδέεται άρρηκτα με τη δημοσιονομική πολιτική. Δεν μπορεί να επέλθει μέσα από τη λιτότητα και τις περιοριστικές πολιτικές, αλλά απαιτεί γενναίες επενδυτικές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και επεκτατική δημοσιονομική πολιτική».

Ο αναπληρωτής υπουργός θα εστιάσει στις θεσμικές αλλαγές που υλοποίησε το υπουργείο Οικονομίας, οι οποίες αίρουν τα εμπόδια στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών και απλοποιούν δραστικά τις διαδικασίες σύστασης και αδειοδότησης των επιχειρήσεων, διαμορφώνοντας ένα πολύ πιο ανοικτό και δυναμικό οικονομικό περιβάλλον. Αλλά και στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που ανέπτυξε το υπουργείο, τα οποία διοχετεύουν πολύτιμη ρευστότητα και επενδυτικά κεφάλαια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, χρηματοδοτούν την έρευνα και τη σύνδεση της με την παραγωγή, ενώ δίνουν ουσιαστική ώθηση στη νεοφυή επιχειρηματικότητα.

Στη συνέχεια ο κ. Χαρίτσης θα συμμετάσχει σε γεύμα εργασίας με θέμα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, όπου θα παρουσιάσει όλες τις πρωτοβουλίες του υπουργείου για την στήριξη και τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής βιομηχανίας. Ειδική μνεία θα κάνει στον νέο αναπτυξιακό νόμο ο οποίος δίνει έμφαση στους τομείς της μεταποίησης και της βιομηχανίας, και στη δημιουργία ολοκληρωμένων αλυσίδων αξίας, και τα μέχρι τώρα αποτελέσματά του είναι ιδιαίτερα θετικά.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα