Στο υπουργικό σήμερα ο οδικός χάρτης για την έξοδο από τα μνημόνια

Για σήμερα, στις 10:30 το πρωί έχει προγραμματιστεί Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ έχει δοθεί πρωθυπουργική εντολή στους αρμοδίους υπουργούς, να ενημερώσουν την κοινοβουλευτική ομάδα και να απαντήσουν στις ερωτήσεις των βουλευτών, για τις δεκάδες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου.

Η συνεδρίαση του Υπουργικού συμβουλίου πραγματοποιείται πριν από την αυριανή κατάθεση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, η ψήφιση του οποίου θα αποτελέσει και την τελευταία πράξη για το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τα ζητήματα που αφορούν το πολυνομοσχέδιο, στο υπουργικό συμβούλιο θα συζητηθεί και ο προγραμματισμός του κυβερνητικού έργου μετά την αξιολόγηση.

Ο προγραμματισμός αυτός περιλαμβάνει την προετοιμασία της επόμενης, 4ης και τελευταίας αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος, αλλά και τα προαπαιτούμενα, τα οποία θα πρέπει να κλείνουν με ταχείς ρυθμούς.

Συγκεκριμένα η εντολή του πρωθυπουργού θα είναι όπως, από την επομένη της ολοκλήρωσης της γ’ αξιολόγησης που θα γίνει στις 22 Ιανουαρίου, να αρχίσουν να κλείνουν και τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης καθώς ο διαθέσιμος χρόνος θα είναι περιορισμένος.

Η 4η αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει οπωσδήποτε πριν τα τέλη Μαΐου, ώστε να υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος, για το τεχνικό μέρος της προετοιμασίας εξόδου από το μνημόνιο, την 21η Αυγούστου 2018. Δεν υπάρχει δηλαδή κανένα περιθώριο για αναβολές και καθυστερήσεις όπως συνέβη με όλες τις αξιολογήσεις του τρίτου αλλά και των δύο πρώτων μνημονίων.

Η κατάθεση και συζήτηση του πολυνομοσχεδίου

Το νομοσχέδιο «σκούπα» αναμένεται να κατατεθεί αύριο (9 Ιανουαρίου) στη Βουλή. Η επεξεργασία του στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Παράλληλα, μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, αναμένεται παράλληλα να γίνει ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ από όλους του υπογράφοντες υπουργούς, ώστε να προληφθούν πιθανές διαφοροποιήσεις.

Την Παρασκευή, το νομοσχέδιο θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου και σύμφωνα με τους τελευταίους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, αναμένεται να ψηφιστεί την Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου.

Επίσης, οι διατάξεις του νομοσχεδίου θα συζητηθούν στο EuroWorking Group (στενοί συνεργάτες των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης), που συνεδριάζει την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου, για να προετοιμάσει το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου. Εκεί αναμένεται να ολοκληρωθεί και τυπικά η γ΄ αξιολόγηση, να ανοίξει ο δρόμος για την συζήτηση η απομείωση του ελληνικού χρέους και να τεθεί σε εφαρμογή ο οδικός άξονας για την έξοδο από το μνημόνιο.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών θα βρίσκονται σε συνεχή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση ώστε λίγα 24ωρα πριν από το Eurogroup να συνταχθεί το κείμενο συμμόρφωσης (compliance report) που είναι και το «κλειδί» για το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης.

Οι προβλέψεις του πολυνομοσχεδίου

Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει την υλοποίηση περίπου 80 προαπαιτούμενων, μεταξύ των οποίων είναι:

– Η αύξηση έως και 70% των οικογενειακών επιδομάτων για 700.000 οικογένειες, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. (βλ. σχετικό ρεπορτάζ του Σin: http://www.sofokleousin.gr/archives/369186.html

– Η αναθεώρηση των προνοιακών επιδομάτων, με τη θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων.

– Η αλλαγή του νόμου για την προκήρυξη απεργιών από τις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές ενώσεις, καθώς θα απαιτείται πλειοψηφία από το 50%+1 των εργαζόμενων.

– Οι αλλαγές στον ενεργειακό χάρτη της χώρας.

– Η ενίσχυση του ρόλου των οικονομικών εισαγγελέων, στην προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα