Στο τραπέζι του Eurogroup το ελληνικό αναπτυξιακό σχέδιο – Τι θα συζητηθεί

Σήμερα, στη Σόφια της Βουλγαρίας, ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσιάζει στο Eurogroup τοελληνικό αναπτυξιακό σχέδιο της ελληνικής οικονομίας για τη μεταμνημονιακή περίοδο.

Πρόκειται για «ένα νέο, ισχυρό, κοινωνικά δίκαιο και βιώσιμο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο», του οποίου στόχος είναι «το ανθρώπινο κεφάλαιο, με βάση τις συνθήκες εργασίας, το θεσμικό πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων, αλλά και ο καίριος ρόλος του στην παραγωγική ανασυγκρότηση και τη διαμόρφωση μιας εξωστρεφούς, τεχνολογικά προηγμένης και διεθνώς ανταγωνιστικής οικονομίας».

Η ελληνική πλευρά, παρουσιάζοντας το σχέδιο αυτό, θα πρέπει να πείσει τους θεσμούς για το πόσο αξιόπιστο είναι και κατ’ επέκταση θα πρέπει να προσελκύσει στην αγορά επενδυτές, τη βοήθεια των οποίων έχει μεγάλη ανάγκη μετά τη λήξη του προγράμματος.

Ωστόσο, η διαπραγμάτευση για τα παραπάνω δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, καθώς δύο είναι τα ζητήματα αγκάθια στην παρούσα φάση. Το πώς θα ενεργοποιείται ο μηχανισμός ελάφρυνσης του χρέους και πoιο θα είναι το μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας.

Η Γερμανία για άλλη μια φορά θέτει αυστηρούς όρους και για τα δύο αυτά θέματα. Αφενός απορρίπτει την όποια συζήτηση για αυτόματη μείωση του χρέους στις περιπτώσεις που η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας υστερεί των στόχων (σ.σ. το σχήμα του λεγόμενου γαλλικού μηχανισμού) αφετέρου ζητεί να διενεργούνται αξιολογήσεις, όπως αυτές που διεξάγονται σήμερα κάθε φορά που η Ελλάδα πρέπει να λάβει δόση στο πλαίσιο του προγράμματος.

Οι χώρες του Νότου απορρίπτουν τις γερμανικές θέσεις, αλλά χώρες όπως η Αυστρία, η Ολλανδία, η Σλοβενία και η Σλοβακία φαίνεται να στηρίζουν τις θέσεις αυτές.

Γερμανικά δημοσιεύματα χθες επιχείρησαν να αναλύσουν την πολιτική που θα ακολουθήσει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Ολαφ Σολτς, αρχής γενομένης από το σημερινό Eurogroup.

H οικονομική επιθεώρηση «Handesblatt» εκτιμά ότι ο κ. Σολτς δεν πρόκειται να μεταβάλει ριζικά τη γερμανική πολιτική για την ευρωζώνη σε σχέση με τον προκάτοχό του. Για το ελληνικό ζήτημα εκτιμάται ότι θα ήταν διατεθειμένος να δεχτεί ελάφρυνση του χρέους, αλλά υπό προϋποθέσεις.

Η δεξιά πολιτικής εφημερίδα «Die Welt» άφηνε να εννοηθεί ότι, με λογιστικούς όρους τουλάχιστον, δεν «συμφέρει» η συνεισφορά του ΔΝΤ στο τρέχον πρόγραμμα διάσωσης, ενώ, τέλος, η «Süddeutsche Zeitung » ανέφερε πως «εντείνεται η ανησυχία ότι θα μπορούσαν να γίνουν υπερβολικές παραχωρήσεις προς την Αθήνα».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα