Στο Νταβός η Δύση θα αναζητήσει νέο, κοινό προσανατολισμό

Με μια «λευκή κουβέρτα» που σχηματίζει το χιόνι ύψους πάνω από 1,75 μέτρα, το Νταβός υποδέχεται σήμερα και έως τις 26 Ιανουαρίου το 48ο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Στο πολυτελές χιονοδρομικό κέντρο της ανατολικής Ελβετίας αναμένεται σύμφωνα με τη διοργάνωση να συγκεντρωθούν 3.000 συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων 70 επικεφαλής κρατών ή κυβερνήσεων και 38 επικεφαλής μεγάλων διεθνών οργανισμών. «Η οικοδόμηση ενός κοινού μέλλοντος σ’ έναν κατατεμαχισμένο κόσμο», το θέμα του φετινού Φόρουμ. Τον προβολέα της δημοσιότητας σε αυτή την ετήσια διεθνή συνάντηση αναμένεται να προσελκύσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος αναμένεται να εκφωνήσει την ομιλία του την τελευταία ημέρα. Ο Donald Trump είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ από τον Bill Clinton το 2000, που θα παραβρεθεί στη συνάντηση των εταιρικών και κρατικών ηγετών στα βουνά, επισημαίνει το Spiegel.

Θα συμμετάσχει επίσης αριθμός-ρεκόρ ηγετών των G7 περισσότερο, μεταξύ των οποίων ο Γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron, η Βρετανή πρωθυπουργός Theresa May και ο πρωθυπουργός του Καναδά Justin Trudeau. Παρόντες μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu και ο βασιλιάς της Ισπανίας Felipe ο 6ος, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία Staffan de Mistura, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Roberto Azevedo και ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του ανθρώπου Zeid Ra’ad Al Hussein. Στο Φόρουμ έντονη η παρουσία και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων της κυβέρνησης Trump και της αμερικανικής διοίκησης, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εξωτερικών Rex Tillerson, ο υπουργός Εμπορίου Wilbur Ross και στενός σύμβουλος του Trump, Jarred Kushner.

Από ελληνικής πλευράς, παρίσταται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικεφαλής κυβερνητικής αντιπροσωπείας, αφού οι εργασίες του Φόρουμ παρουσιάζουν έντονο ελληνικό ενδιαφέρον τόσο στα θέματα οικονομίας όσο και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεδομένων των επαφών που θα έχει, μεταξύ άλλων, με την Christine Lagarde και τον Pierre Moscovici αφενός, τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Zoran Zaev αφετέρου.

Όπως αναφέρει η Welt: «Στις επόμενες 96 ώρες, η Δύση πρέπει να σωθεί», αναφέρει η Welt, σημειώνοντας πως «το Νταβός 2018 είναι η μεγάλη ευκαιρία για τη Δύση να σταματήσει την πτώση. Από οικονομική άποψη, οι εκβιομηχανισμένες χώρες επανήλθαν σε καλή κατάσταση. Από πολιτική άποψη, όμως, είναι διαχωρισμένες όπως ποτέ άλλοτε». Επισημαίνει στο ρεπορτάζ της πως οι σχέσεις Αμερικής με τον «παλαιό κόσμο στην Ευρώπη» είναι σχεδόν παγωμένες. «Οι ΗΠΑ παραμένουν η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο – η Γερμανία κατατάσσεται στην 4η θέση». Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, υπεύθυνος για το πρόγραμμα, Sebastian Buckup, εξέλαβε ως ενθαρρυντικό το σημάδι της έντονης συμμετοχής των ΗΠΑ στο φετινό Νταβός, καθώς πέρυσι υπήρξε μεγάλη ανησυχία ότι η Αμερική «αποσύρεται» από τον κόσμο.

Ο Γερμανός ιδρυτής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, Klaus Schwab, έχει σημειώσει την αναγκαιότητα της παρουσίας του προέδρου Trump στο Νταβός και έχει δηλώσει ότι καμία χώρα δεν μπορεί να λύσει μόνη της τα προβλήματα του κόσμου και πως η συνάντηση στο Νταβός γίνεται για «το μέλλον της παγκόσμιας συνεργασίας» σε θέματα όπως το εμπόριο, το περιβάλλον και την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Για τον Trump που κέρδισε τις εκλογές με την υπόσχεση του προστατευτισμού και σύνθημα «Η Αμερική πρώτα», είναι πιθανόν, όπως παρατηρεί ο Spiegel, το Νταβός να είναι ευκαιρία για κύρος. Λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος ότι στην περυσινή συνάντηση, ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping, εκμεταλλευόμενος την απουσία βασικών δυτικών ηγετών, έκανε κεντρική εμφάνιση για να προωθήσει το μήνυμα ότι η χώρα του είναι η νέα «άγκυρα» της παγκόσμιας οικονομίας.

Έτσι, όπως σημειώνει η Die Welt, στο Νταβός αυτή τη φορά οι ισχυροί θα είναι περισσότεροι από ποτέ και έχουν «τέσσερις ημέρες για να δημιουργήσουν μια νέα συμμαχία εναντίον του μεγάλου τους αντιπάλου». Και τονίζει: «Είναι σαφές σε όλους: η Δύση δεν πρέπει να επιτρέψει ξανά αυτή τη ντροπή. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όλοι έρχονται αυτή τη φορά. Trump, Μerkel, Μacrom, Μay», για να καταλήξει με την εκτίμηση ότι το Παγκόσμιο Οικονομικό φόρουμ θα είναι «εξίσου πολιτικό και σπάνιο το 2018».

Προειδοποίηση

Παίρνοντας αποστάσεις από τη γενική ευφορία, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Maurice Obstfeld έκρουσε τον κώδωνα στο Νταβός δέκα σχεδόν χρόνια μετά την πτώχευση της Lehman Brothers.

«Η επόμενη ύφεση μπορεί να έλθει πιο γρήγορα από ό,τι φανταζόμαστε, και τα πολεμοδόδια για να την πολεμήσουμε είναι πολύ πιο περιορισμένα, κυρίως διότι τα δημόσια χρέη είναι πολύ υψηλότερα» σε σχέση με εδώ και δέκα χρόνια».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα