Στο μικροσκόπιο των δανειστών οι αλλαγές σε εξωδικαστικό και ν. Κατσέλη

Στο μικροσκόπιο των θεσμών μπαίνουν οι αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό και στον νόμο Κατσέλη προκειμένου να γίνουν πιο αποτελεσματικοί.

Στη διαπραγμάτευση θα εξειδικευτούν τα συμφωνηθέντα περασμένων μηνών ιδιαίτερα στο θέμα του εξωδικαστικού όπου η ένταξη των επιχειρήσεων προχωρά με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς και άμεσα θα υπογραφεί η σχετική κοινή υπουργική απόφαση με την οποία θα βελτιώνονται και θα επιταχύνονται οι σχετικές διαδικασίες.

Συγκεκριμένα τα 22 δικαιολογητικά που χρειάζονται μέχρι σήμερα για την ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό θα περιοριστούν στα 10. Οπως είπε πρόσφατα στη συνάντηση με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης οι τράπεζες θα πρέπει να προσεγγίσουν θετικά τον μηχανισμό και να δώσουν λύσεις σε προβλήματα βραδύτητας που παρατηρούνται.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των τραπεζών δήλωσαν ότι θεωρούν ιδιαίτερα θετικό εργαλείο τον εξωδικαστικό μηχανισμό και δεσμεύτηκαν να το αξιοποιήσουν. Ακόμη, δήλωσαν την πρόθεσή τους να εντείνουν τις διαδικασίες ενημέρωσης των οφειλετών αποστέλλοντάς τους επιστολές για τις ευνοϊκές διατάξεις του σχετικού νόμου.

Αναφορικά με τον νόμο Κατσέλη προωθούνται αλλαγές που σχετίζονται με τον εντοπισμό μη δικαιούχων ή στρατηγικών κακοπληρωτών. Θα προβλέπεται η άρση του τραπεζικού απορρήτου για όσους αιτούνται της προστασίας του νόμου ενώ εκτός προστασίας και εκτός υποβολής αιτήσεων θα βρίσκονται αυτόματα τα νοικοκυριά τα οποία διαπιστώθηκε ότι απέκρυψαν από δόλο οικονομικά στοιχεία ή με τον ίδιο τρόπο μετέβαλαν την περιουσιακή τους κατάσταση.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα