Στο Μαξίμου σήμερα ο Τζακ Λιου-Μεταρρυθμίσεις και χρέος στην ατζέντα

liou1456507527Διήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ,Τζακ Λιου. Συγκεκριμένα,σήμερα ,Πέμπτη 21 Ιουλίου, στις 2 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών «θα ενθαρρύνει την (ελληνική) κυβέρνηση να συνεχίσει να επιτυγχάνει σταθερά πρόοδο αυτό το καλοκαίρι σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, ώστε οι Ευρωπαίοι να μπορέσουν να αρχίσουν να συζητούν το φθινόπωρο με το ΔΝΤ για το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες της ελάφρυνσης του χρέους», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό υπουργό Οικονομικών, οι ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ, έχουν υπογραμμίσει επανειλημμένα τη σημασία που δίνουν στην αποκατάσταση «της βιωσιμότητας» του ελληνικού χρέους.

Ο Τζακ Λιου μετά την επίσκεψή του στην Αθήνα , θα ταξιδέψει στο Τσένγκντου της Κίνας την Παρασκευή και το Σάββατο για να πάρει μέρος στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G20.

 

Λιου:Πρέπει να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος

Συνάντηση είχε νωρίτερα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ο Τζάκ Λιού.Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε την συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, ο Τζ.Λιού επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο και έχει υλοποιήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την αναπτέρωση την εμπιστοσύνης προς αυτήν εκ μέρους των διεθνών εταίρων της.

Συγκεκριμένα,επεσήμανε, «βλέπω τις προβλέψεις προόδου και κατανοώ πόσο μεγάλη πρόκληση ήταν για την Ελλάδα η μεταρρύθμιση για το συνταξιοδοτικό, όπως αντίστοιχα είναι για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Είναι πολύ σημαντικό ότι η Ελλάδα εφαρμόζει τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και τις μεταρρυθμίσεις στις αγορές και τις υπηρεσίες. Αυτά θα σηματοδοτήσουν έναν θετικό κύκλο για την οικονομία και οι ευρωπαίοι θα μπορέσουν να αρχίσουν να συζητούν σύντομα για το χρέος».

Παράλληλα,υπογράμμισε, «πρέπει να καταστεί σύντομα βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας». Λίγο νωρίτερα, ο  Eυ. Τσακαλώτος, είχε επισημάνει ότι υπήρξε κοινή τους διαπίστωση ότι η συμφωνία του Eurogroup της 24ης Μαΐου ήταν σημαντικός σταθμός καθώς αποφασίστηκε ότι δεν ήταν βιώσιμο το ελληνικό χρέος και αυτό είναι που αλλάζει το όλο πλαίσιο αφού από εδώ και πέρα συζητάμε πιο τεχνικές λεπτομέρειες και όχι το αν χρειάζεται η ελάφρυνση του χρέους». Όπως πρόσθεσε ο Ευ.Τσακαλώτος, με τον κ.Λιού «συζητήσαμε και τα θέματα του προγράμματος, τις δυσκολίες και τις ευκαιρίες που έχει η ελληνική οικονομία, τις επιπτώσεις από το Brexit και από τις εξελίξεις στην γειτονική μας χώρα» ενώ και πρόσθεσε αναφερόμενος στην επικείμενη συμμετοχή του αμερικανού υπουργού των Οικονομικών στην Σύνοδο G-20 στην Κίνα ότι ο κ.Λιού θα συναντηθεί με παράγοντες της παγκόσμιας οικονομίας και της ευρωζώνης «ως φίλος της Ελλάδας που θα μπορέσει να ανοίξει τις σημαντικές συζητήσεις οι οποίες χρειάζονται για να παρθούν οι σημαντικές αποφάσεις για το ελληνικό χρέος έως το τέλος του έτους».

Παράλληλα,ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης και ο υφυπουργός Αλέξης Χαρίτσης συναντήθηκαν σήμερα με τον Υπουργό Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Τζακ Λιου. Κατά τη συνάντηση, ο κ. Σταθάκης ενημέρωσε τον κ. Λιου για τις εξελίξεις στον τομέα της οικονομίας μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, τονίζοντας ότι το κλίμα έχει πλέον βελτιωθεί αισθητά και ότι έχουν ληφθεί μια σειρά πρωτοβουλιών με στόχο την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη. Συγκεκριμένα ο Υπουργός αναφέρθηκε στα  νομοθετικά και χρηματοδοτικά εργαλεία που αξιοποιούνται, όπως ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, το ΕΣΠΑ της νέας προγραμματικής περιόδου και η νέα νομοθεσία σχετικά με την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των επιχειρήσεων και τις πρωτοβουλίες για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων.

Ο Τζ. Λιου, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, επεσήμανε ότι τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση έχουν ήδη αρχίσει να αποδίδουν και ότι αυτό είναι σαφές τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι για να υπάρξει οριστική έξοδος από την κρίση θα πρέπει σύντομα να ξεκινήσει ουσιαστική συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους. Τέλος, στάθηκε στο ζήτημα της σημασίας της σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος ως βασική προϋπόθεση για την αποκατάσταση της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας και της ανάκαμψης των επενδύσεων.

Στις 2 το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του Τζ. Λιου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

 

 

Η αναταραχή στην Τουρκία ενισχύει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών,σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Financial Times,τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να αποτελέσει «άγκυρα σταθερότητας» στην περιοχή.

Συγκεκριμένα,με αφορμή την επίσκεψή του στην Αθήνα,ο κ Τζακ Λιού εξέφρασε την εκτίμηση ότι η τρέχουσα αναταραχή στην Τουρκία καθιστά πιο σημαντικό από ποτέ την εύρεση λύσης στα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας, , τονίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να αποτελέσει «άγκυρα σταθερότητας» στην περιοχή.

Παράλληλα,στη συνέντευξή του αναφέρθηκε στο αποτυχημένο πραξικόπημα της γειτονικής χώρας, ενισχύοντας το μακροχρόνιο επιχείρημα των ΗΠΑ ότι οι πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει να επανεξετάσουν το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους στη χώρα, ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου το οποίο θα σταθεροποιήσει περισσότερο την ταλαιπωρημένη ελληνική οικονομία.

«Θα ήθελα να ελπίζω ότι η πρόσφατη περιφερειακή αναταραχή θα αλλάξει το κλίμα μέσα στο οποίο λαμβάνουν χώρα οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους, επειδή αυτή είναι η σωστή κίνηση, και επειδή είναι μία πολύ καλή στιγμή για να ενισχυθεί το δημοσιονομικό μέλλον της Ελλάδας, η οποία βρίσκεται σε μία θέση μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Λιού.

Επιπλέον, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών τόνισε πως ακόμα και πριν την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, η Ελλάδα διαδραμάτιζε καθοριστικό ρόλο στην περιοχή, λόγω του προσφυγικού ζητήματος, δίνοντας επιπλέον έμφαση στη γεωπολιτική σημασία της χώρας.

«Θα πρέπει να διορθωθούν τα θεμέλια ώστε να έχουμε μία ισχυρή Ελλάδα», τόνισε ο Λιού, καλώντας παράλληλα τους Έλληνες ηγέτες να διαδραματίσουν πιο ενεργό ρόλο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, παράλληλα με οποιοδήποτε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του χρέους.

«Νομίζω ότι έχουμε ξεπεράσει την περίοδο κατά την οποία πιστεύαμε ότι θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία του εν λόγω ζητήματος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα