Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω Τουρκίας 

Με απώλειες ξεκινούν την εβδομάδα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με το “βλέμμα” των επενδυτών καρφωμένο στην Τουρκία, καθώς συνεχίζεται αμείωτη η κατρακύλα της τουρκικής λίρας, η οποία διολισθαίνει από χαμηλό ρεκόρ σε χαμηλό ρεκόρ εγείροντας φόβους για διάχυση της κρίσης και στις υπόλοιπες αγορές.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός European Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,2%, ενώ ο Euro Stoxx 50 σημειώνει απώλειες της του 0,41%.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός Dax υποχωρεί κατά 0,43%, ο γαλλικός CAC σημειώνει απώλειες της τάξης του 0,27%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 καταγράφει πτώση 0,45%.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX χάνει 0,79%, ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει απώλειες της τάξης του 0,68% και ο πορτογαλικός PSI υποχωρεί κατά 0,88%.

Το focus των επενδυτών είναι εστιασμένο στην Τουρκία, καθώς η λίρα έφτασε να υποχωρεί έως και τα 7,24 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ καταγράφοντας νέο χαμηλό ρεκόρ.

Στο μεταξύ, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν τους πανικόβλητους πολίτες και επενδυτές, το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την εφαρμογή οικονομικού σχεδίου δράσης, ενώ αμέσως μετά η κεντρική τράπεζα της χώρας διαβεβαίωσε ότι θα λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για να διατηρηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής φέτος η τουρκική λίρα έχει απωλέσει συνολικά σχεδόν το 50% της αξίας της.

Στις υπόλοιπες συναλλαγματικές ισοτιμίες, πτωτικά συμπαρασύρεται από την λίρα και το ευρωπαϊκό νόμισμα, καθώς το ευρώ υποχωρεί κατά 0,36% αυτή την ώρα έναντι του αμερικανικού δολαρίου, στα 1,13711 δολάρια.

Νωρίτερα, αρνητικό ήταν το κλίμα που επικράτησε στις ασιατικές αγορές με τους κινεζικούς δείκτες να καταγράφουν απώλειες άνω του 1% υπό το βάρος της τουρκικής κρίσης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα