Στο κόκκινο οι σχέσεις ΗΠΑ – Μεξικό για το τείχος

Κανονικά αναμένεται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα η συνάντηση των προέδρων των ΗΠΑ, Donald Trump και του Μεξικό, Enrique Pena Nieto παρά την όξυνση που καταγράφεται στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών με αφορμή την απόφαση του Trump να προχωρήσει στην κατασκευή του τείχους στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικό.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικό η συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για τις 31 Ιανουαρίου «ισχύει για την ώρα».
Σημειώνεται πως την ώρα που ο Donald Trump υπέγραφε μεταξύ άλλων το προεδρικό διάταγμα για την κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, η διπλωματική αντιπροσωπεία του Μεξικό με επικεφαλής τον ΥΠΕΞ έφτανε στο Λευκό Οίκο για συνομιλίες.
Οι δηλώσεις Trump ότι το τείχος θα κατασκευαστεί και ότι το Μεξικό θα αποζημιώσει 100% τις ΗΠΑ για την κατασκευή του πυροδότησε έντονες διαμαρτυρίες στο Μεξικό, με πολλούς σχολιαστές να κάνουν λόγο για κίνηση υποβάθμισης των προσπαθειών που κάνει η μεξικανική κυβέρνηση προκειμένου να βρει έναν δίαυλο επικοινωνίας με τον Trump.
Πάντως, σε τηλεοπτικό του μήνυμα ο πρόεδρος του Μεξικό αφού υποστήριξε ότι το Μεξικό δεν πιστεύει στην κατασκευή τειχών, υποστήριξε με κατηγορηματικό τρόπο πως το Μεξικό δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να πληρώσει για το τείχος.
Επιπλέον, ο Nieto υποστήριξε ότι σύντομα θα αποφασίσει για τις τελικές αποφάσεις που θα πάρει αναφορικά με τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, αν και υποστήριξε ότι επιθυμεί να υπάρξουν συμφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών που θα είναι ωφέλιμες και για τις δύο.
Όσον αφορά το επικείμενο ταξίδι του στις ΗΠΑ και στη συνάντηση του με τον Trump, ο Nieto δεν έκανε κάποια αναφορά για αναβολή ή για ακύρωση της.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα