Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές με Ιταλία και Brexit στο επίκεντρο

Στο «κόκκινο» βρίσκονται σήμερα οι βασικοί δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές παραμένουν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε ένα κλίμα επηρεασμένο από τις εξελίξεις για το Brexit αλλά και το πολιτικό και οικονομικό πεδίο που συνεχίζει να ταράζει την Ιταλία.

Συγκεκριμένα, στην Ιταλία συνεχίζεται το περιβόητο «σίριαλ», καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε το προσχέδιο προϋπολογισμού που είχε υποβάλει τις περασμένες ημέρες η ιταλική κυβέρνηση, ανοίγοντας το δρόμο για την εκκίνηση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, η οποία μπορεί να καταλήξει μακροπρόθεσμα στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά της Ιταλίας.

Σήμερα, ο ο Ιταλός υπουργός οικονομικών Τζοβάνι Τρία, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της Rai δήλωσε: «Το να δραματοποιούνται οι διαφορές ανάμεσα στην Ιταλία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ωφελεί κανέναν, ζημιώνει την ιταλική αλλά και την ευρωπαϊκή οικονομία».

«Αυτή η διαπίστωση αποτελεί και την βάση της δέσμευσης μας να συνεχίσουμε τον διάλογο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σ΄ αναζήτηση μιας κοινά αποδεκτής λύσης», πρόσθεσε ο Ιταλός υπουργός. Κατά την άποψη του Τρία, «η κύρια διάσταση απόψεων αφορά τον στόχο ενός ελλείμματος που, στην πραγματικότητα, είναι περιορισμένο». Εγγυήθηκε, δε, ότι «η δημόσια οικονομία είναι υπό έλεγχο, όπως θα είναι υπό έλεγχο, με ειδικούς μηχανισμούς, και η μείωση της σχέσης δημόσιου χρέους-AΕΠ».

Επιπλέον, στο μέτωπο «Brexit» ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ επανέλαβε σήμερα το βράδυ την απειλή του ότι θα ασκήσει βέτο στη συμφωνία Brexit κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Κυριακή εάν αν αυτή δεν περιλαμβάνει εγγυήσεις για το μέλλον του Γιβραλτάρ.

«Αν αυτό δεν επιλυθεί μέχρι την Κυριακή, η Ισπανία, μια φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση, θα χρειαστεί δυστυχώς να ψηφίσει ‘όχι’», διαμήνυσε ο Σάντσεθ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Πορτογάλο ομόλογό του Αντόνιο Κόστα.

Σ αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαικός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,31% στις 353.98 μονάδες με όλους τους κλάδους που δραστηριοποιούνται σε αυτόν να κινούνται σε αρνητικό έδαφος.

Στα ταμπλό, καθοδικές κινήσεις ακολουθεί ο βρετανικός FTSE 100 καθώς χάνει κατά 0,52% στις 7.009 μονάδες, ενώ στο ίδιο κλίμα κινείται και ο DAX της Γερμανίας με απώλειες ύψους 0,33% στις 11.193 μονάδες.

Προχωρώντας στη Γαλλία, αρνητικά πρόσημα παρουσιάζει ο CAC 40 που υποχωρεί κατά 0,40% στις 4.948 μονάδες.

Στην περιφέρεια, σε αρνητικό έδαφος κινείται η Ιταλία με τον FTSE ΜΙΒ να καταγράφει απώλειες κατά 0,74% στις 18.556 όπως και η Ισπανία με τον IBEX 35 να χάνει κατά 0,68% στις 8.888 μονάδες.

Τέλος, άνοδο σημειώνει ο PSI 20 στην Πορτογαλία που αυξάνει τα κέρδη του κατά 0,63% στις 4.844 μονάδες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα