Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές μετά τις προβλέψεις Ντράγκι για την ανάπτυξη

Στο «κόκκινο» ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες μετά τη μεγαλύτερη υποβάθμιση των προβλέψεων της ΕΚΤ για την ανάπτυξη από τότε που εφαρμόστηκε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Σε μία ακόμη κίνηση-έκπληξη ο Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε ότι θα μοιράσει εκ νέου φθηνό χρήμα στις τράπεζες αφού η ευρωπαϊκή οικονομία δείχνει να παραπαίει και οι κίνδυνοι αυξάνονται αντί να περιορίζονται. Ο Ιταλός ανακοίνωσε τον τρίτο γύρο φθηνής και πιο μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης για τις τράπεζες της Ευρωζώνης, με στόχο να τις βοηθήσει να δανειστούν με πιο ευνοϊκούς όρους και ακολούθως να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία.
Ο «Super Mario» επίσης επιβεβαίωσε σιωπηρά ότι – εκτός συγκλονιστικού απροόπτου – θα ολοκληρώσει τη θητεία του στην ΕΚΤ τον ερχόμενο Οκτώβριο χωρίς να αυξήσει τα επιτόκια. Ταυτόχρονα η ΕΚΤ προχώρησε στη μεγαλύτερη υποβάθμιση των προβλέψεων για την ανάπτυξη από τότε που εφαρμόστηκε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Πλέον, η ευρωτράπεζα εκτιμά ότι η Ευρωζώνη θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,1% το 2019, όταν μόλις πριν από τρεις μήνες τοποθετούσε τη μεγέθυνση του ΑΕΠ των χωρών-μελών του ευρώ στο 1,7%.
«Είναι καλύτερος να ενεργείς προληπτικά παρά αντιδραστικά», σημείωσε. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε ότι δεν συζητήθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ η προοπτική επανεκκίνησης του QE, τονίζοντας ότι η χρονική στιγμή που αποφασίστηκε ο νέος γύρος TLTRO σχετίζεται με τη διατήρηση των αβεβαιοτήτων και την επιδείνωση των προβλέψεων.
Οι επενδυτές παράλληλα συνεχίζουν να παρακολουθούν και τις εξελίξεις στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και Κίνας καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε πρόσφατα δασμούς σε χώρες όπως η Κίνα σε μια προσπάθεια να μειώσει το εμπορικό έλλειμμα της.
Σ’ αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,6% στις με σχεδόν όλους τους κλάδους που δραστηριοποιούνται σε αυτόν να κινούνται σε αρνητικό έδαφος.
Στα ταμπλό, απώλειες κατέγραψε ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,49% στις 7.160 μονάδες όπως και ο DAX της Γερμανίας που υποχώρησε 0,56% στις 11.522 μονάδες.
Προχωρώντας στη Γαλλία, ο CAC 40 σημείωσε πτώση 0,39% στις 5.267 μονάδες.
Στην περιφέρεια, σε αρνητικό έδαφος κινήθηκε και η Ιταλία με τον FTSE MIB να υποχωρεί κατά 0,7% στις 20.706 μονάδες ενώ και στην Ισπανία ο IBEX 35 υποχώρησε κατά 0,53% στις 9.247 μονάδες.
Τέλος, απώλειες κατέγραψε και ο PSI 20 ύψους 1,09% στις 5.239 μονάδες.
Στα εταιρικά νέα, μείωση κατέγραψαν τα κέρδη της Deutsche Post στο δ’ τρίμηνο με την εταιρεία να δηλώνει ωστόσο ότι αναμένει σημαντική αύξηση των κερδών στο τρέχον έτος.
Συγκεκριμένα, κατά 2% τα καθαρά κέρδη της εταιρείας στα 813 εκατ. ευρώ συγκριτικά με τα 837 εκατ. ευρώ στην αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, όπως ανακοίνωσε η γερμανική εταιρεία ταχυδρομικών υπηρεσιών ενώ αύξηση ύψους 5% κατέγραψαν τα έσοδα στα 16,93 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα