Στο “κόκκινο” οι ευρωαγορές λόγω εμπορικής έντασης και μεταναστευτικού

Αρνητικά άρχισε η εβδομάδα για τους βασικούς ευρωπαϊκούς δείκτες, με τους επενδυτές να ανησυχούν όχι μόνο για την εμπορική ένταση που έχει πυροδοτήσει η πολιτική Τραμπ, αλλά και για τις επιπτώσεις των διαφωνιών για τη διαχείριση του μεταναστευτικού στην Ευρώπη. Όλοι οι βασικοί κλάδοι κινούνται με αρνητικά πρόσημα.

Την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ καλούσε τους εταίρους του είτε να άρουν όλα τα εμπόδια στο διεθνές εμπόριο είτε να ετοιμαστούν για νέα δασμολογικά βάρη, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωνε, μετά την άτυπη σύνοδο για το μεταναστευτικό, την Κυριακή, ότι θα επιδιώξει διμερείς συμφωνίες με διάφορες ευρωπαϊκές χώρες για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, δεδομένου ότι μια πανευρωπαϊκή συμφωνία φαντάζει ανέφικτη.

Η ένταση που έχει φέρει το ζήτημα αγγίζει όχι μόνο τον κυβερνητικό συνασπισμό Κεντροδεξιάς – Κεντροαριστεράς στη Γερμανία, αλλά το ίδιο το εσωτερικό της συντηρητικής παράταξης, με τις σχέσεις Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ και Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) της Βαυαρίας να έχουν φθάσει σε οριακό σημείο, με τους δεύτερους να ζητούν αντιμεταναστευτική στροφή και σκλήρυνση της γερμανικής πολιτικής στο ζήτημα, υπό την πίεση της εθνικιστικής δεξιάς AfD.

Στην Τουρκία ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε την επανεκλογή του, καθώς και τον έλεγχο του κοινοβουλίου, μαζί με τους εθνικιστικές συμμάχους του, κλείνοντας σε έναν γύρο την πολιτική μάχη στην Άγκυρα και διαψεύδοντας την πιθανότητα πολιτικής αστάθειας.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,42% στις 383,23 μονάδες, με τον EuroStoxx 50 να υποχωρεί κατά 0,60% στις 3.416.

Ο γερμανικός DAX χάνει 0,84% στις 12.473 μονάδες, ο γαλλικός CAC σημειώνει απώλειες 0,61% στις 5.354, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,60% στις 7.636.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έχει ισχυρότερες απώλειες 1,45%, στις 21.560 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX πέφτει κατά 1,07%, στις 9.687.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα