«Στο κόκκινο» η ένταση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης

«Στο κόκκινο» η ένταση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, με βομβαρδισμούς από τη μεριά των Ισραηλινών και ρουκέτες από την πλευρά των Παλαιστινίων, μετά τις χτεσινές επιχειρήσεις των ισραηλινών δυνάμεων που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 6 Παλαστινίων.

Βομβαρδισμούς καταγγέλλουν οι Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας από αεροπλάνα του ισραηλινού στρατού. Αυτή τη στιγμή η Γάζα βρίσκεται κάτω από εναέρια επίθεση.

Τουλάχιστον δύο Παλαιστίνιοι ένοπλοι σκοτώθηκαν από τις αεροπορικές επιθέσεις, ανακοίνωσε το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu κάνει λόγο από την πλευρά του για τρεις Παλαιστίνιους νεκρούς, επικαλούμενο το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Στην ισραηλινή πλευρά των συνόρων, παλαιστινιακά πυρά κατέστρεψαν ένα λεωφορείο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά ένας άνθρωπος, δήλωσαν αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, το νότιο Ισραήλ δέχθηκε μπαράζ ρουκετών και όλμων που προέρχονταν από τη Λωρίδα της Γάζας. Η αεράμυνα κατόρθωσε να αναχαιτίσει πολλούς πυραύλους, ενώ σειρήνες ήχησαν σε πολλές περιοχές της χώρας, αλλά και στα παλαιστινιακά εδάφη στη Δυτική Όχθη.

Ιατρικοί αξιωματούχοι στο Ισραήλ δήλωσαν πως τουλάχιστον δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις επιθέσεις με ρουκέτες

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Associated Press, την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν από κοινού η Χαμάς και η οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ.

Ο εκπρόσωπος της Ισλαμικής Τζιχάντ Νταούντ Σεχάμπ δήλωσε ότι η επίθεση με τις ρουκέτες έγινε ως απάντηση στην εισβολή των Ισραηλινών «για να ξέρουν οι κατοχικές δυνάμεις και οι υποστηρικτές τους ότι κοστίζουν ακριβά οι ζωές των παιδιών μας».

Αργά το βράδυ της Κυριακής (χθες) οι Παλαιστίνιοι εκτόξευσαν 17 ρουκέτες στο νότιο Ισραήλ αντιδρώντας στην ισραηλινή εισβολή και στα αεροπορικά πλήγματα, τα οποία η Χαμάς, η κυρίαρχη παλαιστινιακή ένοπλη δύναμη στη λωρίδα της Γάζας, λέει ότι είχαν σκοπό να καλύψουν την υποχώρηση ενός αυτοκινήτου που είχαν χρησιμοποιήσει τα ισραηλινά στρατεύματα.

Δεν υπήρξαν πληροφορίες για τραυματισμούς ή ζημιές στα χθεσινά γεγονότα, όμως ο στρατός ανακοίνωσε πως ένας αντισυνταγματάρχης, τον οποίο κατονόμασε μόνο ως «Μ», σκοτώθηκε κατά την επιδρομή και πως άλλος ένας αξιωματικός τραυματίστηκε.

Η Χαμάς ανέφερε πως κατά τη διάρκεια των μαχών της Κυριακής, επιτιθέμενοι από διερχόμενο όχημα άνοιξαν πυρ εναντίον μιας ομάδας ένοπλων ανδρών της, σκοτώνοντας έναν από τους τοπικούς διοικητές της, τον Νουρ Μπαράκα.

Ακολούθησε καταδίωξη και αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως ισραηλινά αεροπλάνα εκτόξευσαν περισσότερους από 40 πυραύλους μέσα στην περιοχή. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν πως, εκτός του Μπαράκα, άλλοι πέντε άνδρες της Χαμάς και ένα μέλος των Επιτροπών Λαϊκής Αντίστασης σκοτώθηκαν.

Σε μια προφανή προσπάθεια να αποκλιμακώσει τις εντάσεις, ο επικεφαλής εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είπε πως οι ειδικές δυνάμεις δεν στάλθηκαν για να δολοφονήσουν διοικητές της Χαμάς, μια τακτική που έχει οδηγήσει σε ευρύτερη σύγκρουση στο παρελθόν και η οποία έχει εν πολλοίς εγκαταλειφθεί.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ισραηλινών ΜΜΕ η επιδρομή πραγματοποιήθηκε προκειμένου να συγκεντρωθούν πληροφορίες για τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα