Στο Ισραήλ μεταβαίνει σήμερα ο Τραμπ

Μετά από ένα εξαντλητικό διήμερο στην Σαουδική Αραβία ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μεταβαίνει σήμερα στο Ισραήλ σε μια προσπάθεια “αναζωογόνησης” της ειρηνευτικής διαδικασίας με επισκέψεις που θα πραγματοποιήσει στην Ιερουσαλήμ, αλλά και την Δυτική Όχθη.

Για τις επόμενες δύο ημέρες ο Τραμπ θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις τόσο με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, όσο και με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, ενώ θα επισκεφτεί και τους ιερούς τόπους.

Σήμερα στην Ιερουσαλήμ θα προσευχηθεί στο Δυτικό Τείχος, ενώ θα επισκεφτεί την Εκκλησία του Παναγίου Τάφου.

Πρόκειται για την πρώτη περιοδεία του στο εξωτερικό μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του στις 20 Ιανουαρίου, ενώ ο ίδιος έδειξε ήδη σημάδια κούρασης από το πυκνό πρόγραμμα των εκδηλώσεων κατά την επίσκεψη του στη Σαουδική Αραβία. Η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στην Μέση Ανατολή και την Ευρώπη είναι διάρκειας εννέα ημερών και ολοκληρώνεται το Σάββατο μετά από επισκέψεις στο Βατικανό, τις Βρυξέλλες, αλλά και την Σικελία.

Στην διάρκεια ομιλίας του χθες στο Ριάντ ο Τραμπ παρότρυνε τους ηγέτες από τον αραβικό και ισλαμικό κόσμο ν’ αναλάβουν δράση κατά των τζιχαντιστών αναφερόμενος στον “ισλαμικό εξτρεμισμό,” ενώ αποσπάσματα της ομιλίας του αναφέρονταν στον “ισλαμιστικό εξτρεμισμό.”

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου απέδωσε την αλλαγή αυτή στην κούραση του Αμερικανού προέδρου από τις υποχρεώσεις της επίσκεψης. “Είναι εξαντλημένος”, δήλωσε χαρακτηριστικά η ίδια αξιωματούχους στους δημοσιογράφους.

Χθες το βράδυ στο Ριάντ, μετά από μία ημέρα γεμάτη από εκδηλώσεις οι περισσότερες από τις οποίες καθυστέρησαν, ο Τραμπ δεν πήγε σε εκδήλωση φόρουμ για τους νέους, στέλνοντας την κόρη του Ιβάνκα, παραλείποντας έτσι την τελευταία εκδήλωση της ημέρας από το πρόγραμμά του.

Στην διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο Τραμπ έγινε θερμά δεκτός από τους ηγέτες του αραβικού κόσμου, δίνοντας έμφαση στην προσωπική επιδίωξη του για περιορισμό της επιρροής που ασκεί το Ιράν στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου.

Πολιτικοί αναλυτές στην Ουάσιγκτον σχολίασαν ότι η πρώτη επίσκεψη του Τραμπ στο εξωτερικό τού πρόσφερε μια έξοδο διαφυγής από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην αμερικανική πρωτεύουσα, κυρίως μετά την αποπομπή του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ πριν σχεδόν δύο εβδομάδες.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα πράξει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να διαμεσολαβήσει για την επίτευξη ειρήνης μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων, χωρίς ωστόσο να γνωστοποιεί τα ακριβή βήματα τα οποία θα υλοποιήσει για την επίτευξη της παραπάνω επιδίωξης.

Στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στις αρχές του μήνα, στην Ουάσιγκτον δεν προχώρησε σε δέσμευσή του για την επίλυση της διαμάχης μέσω της λύσης των δύο κρατών, η επίτευξη της οποίας χαρακτήριζε τη δράση της αμερικανικής διπλωματίας στη διάρκεια των προηγούμενων αμερικανικών κυβερνήσεων. Η στάση αυτή προκάλεσε την απογοήτευση στην παλαιστινιακή πλευρά.

Ο Τραμπ έχει υποστηρίξει επίσης την μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, προοπτική που αποτελεί πάγια θέση του Ισραήλ. Σύμφωνα με δήλωση υψηλόβαθμου αξιωματούχου της αμερικανικής κυβέρνησης στο Reuters την προηγούμενη εβδομάδα, ο Τραμπ παραμένει δεσμευμένος στην παραπάνω προεκλογική εξαγγελία του για την μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας. Ωστόσο, δεν έχει προγραμματίσει ν’ ανακοινώσει μια τέτοια εξέλιξη στη διάρκεια της παρούσας επίσκεψης του στο Ισραήλ.

“Διεξάγουμε θετικές συζητήσεις με όλες τις πλευρές κι όσο αυτό συμβαίνει δεν έχουμε πρόθεση να πράξουμε κάτι που κατά την άποψή μας, θα διαταράξει αυτές τις διαβουλεύσεις”, τόνισε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχους.

Χθες το Ισραήλ έδωσε την έγκρισή του στην εφαρμογή μερικών οικονομικών ελαφρύνσεων για τους Παλαιστίνιους, οι οποίες σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης: “θ’ ανακουφίσουν την καθημερινότητα όσων ζουν στην Παλαιστινιακή Αρχή, μετά το αίτημα του Τραμπ να δει την υλοποίηση μερικών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.”

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος αξιοποίησε την επίσκεψή του στο Ριάντ προκειμένου να ενισχύει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τα αραβικά και ισλαμικά κράτη, ενώ ανακοίνωση πωλήσεις αμυντικών συστημάτων οικονομικού ύψους 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Σαουδική Αραβία. Παράλληλα, έστειλε ένα σκληρό μήνυμα στο Ιράν αναβαθμίζοντας την επιρροή της Σαουδικής Αραβίας για την εξυπηρέτηση των αμερικανικών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου.

Στην ομιλία που απηύθυνε προς τους ηγέτες του αραβικού και του ισλαμικού κόσμου, ο ίδιος χαμήλωσε τους τόνους της αντί-μουσουλμανικής ρητορικής που ακολουθούσε στην προεκλογική του εκστρατεία, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει την συνεργασία των ηγετών αυτών, στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους.

“Ένα καλύτερο μέλλον είναι πιθανό μόνο αν τα έθνη σας διώξουν τους τρομοκράτες και τους εξτρεμιστές. Απωθείστε τους”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα