Στο επίκεντρο των G20 ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ

Οι υπουργοί Οικονομικών των 19 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη και της Ε.Ε. (G20) συναντώνται εκ νέου το Σαββατοκύριακο στο Μπουένος Άιρες για να συζητήσουν τις απειλές που τίθενται για την παγκόσμια ανάπτυξη, ειδικότερα τους κινδύνους ενός εμπορικού πολέμου και την κρίση στις αναδυόμενες χώρες.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λάγκαρντ καθόρισε χθες τον τόνο αυτής της τρίτης συνάντησης των G20, υπό την προεδρία της Αργεντινής, λέγοντας ότι ο εμπορικός πόλεμος θα μπορούσε να κοστίσει εκατοντάδες δισ. δολάρια στο παγκόσμιο ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια.

Προειδοποίησε επίσης την κυβέρνηση Τραμπ ότι «η αμερικανική οικονομία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη διότι ένα μεγάλο μέρος του εμπορίου της θα υπόκειται σε αντίποινα».

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει ότι θα πάνε στο Μπουένος Άιρες για να αποκηρύξουν τη νέα «οικονομική επιθετικότητα της Κίνας», μια χώρα την οποία ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν επέκρινε κατά τη συνεδρίαση τον Μάρτιο.

Σε αντίθεση με τη σύνοδο του G7 στο Κεμπέκ στις αρχές Ιουνίου, αυτή τη φορά αναμένεται κοινό ανακοινωθέν που θα καταδικάζει τον προστατευτισμό καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της G20 έχουν «περιορισμούς», όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής Νίκολας Ντουχόβνε κατά την τελευταία συνεδρίαση της ομάδας στην Ουάσινγκτον τον Απρίλιο.

Τον Μάρτιο, κατά την πρώτη συνάντηση της χρονιάς στο Μπουένος Άιρες, οι υπουργοί είχαν με δυσκολία καταλήξει σε ένα ανακοινωθέν, στο οποίο αναγνώριζαν ότι «οι οικονομικές και γεωπολιτικές εντάσεις» απειλούν την παγκόσμια ανάπτυξη.

Έκτοτε, ο Ντόναλντ Τραμπ πέρασε από τη θεωρία στην πράξη, παρά τις πολυάριθμες προειδοποιήσεις από το ΔΝΤ και τους εταίρους του για έναν εμπορικό πόλεμο, από τον οποίο κανείς δεν θα βγει νικητής.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επέβαλε δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τους συμμάχους και από την Κίνα, επέβαλε τιμωρητικούς δασμούς 25% στο Πεκίνο σε προϊόντα αξίας 34 δισ. δολαρίων που πωλούνται στις ΗΠΑ και απείλησε με την επιβολή δασμών στα αυτοκίνητα.

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει την Ε.Ε. «εχθρό» στο θέμα του εμπορίου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα