Στο Α.Τ. του Ολυμπιακού Χωριού κατατέθηκε η αίτηση ακύρωσης του ασύλου στον Τούρκο στρατιωτικό

Στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού κατέθεσε η κυβέρνηση την αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης της 3ης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου, με την οποία χορηγήθηκε άσυλο σε έναν εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που μετέβησαν στην Αλεξανδρούπολη με ελικόπτερο, μία ημέρα μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016.

Η αίτηση κατατέθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα καθώς τα δικαστήρια είναι κλειστά λόγω των εορτών. Ωστόσο, πληροφορίες θέλουν την αίτηση ακύρωσης να την έχει υπογράψει ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Σκουρλέτης και όχι ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας,  που είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός. Γεγονός που, όπως αναφέρουν δικαστικοί κύκλοι, θα μπορούσε να την καταστήσει άκυρη.

Η αίτηση ακύρωσης θα διαβιβαστεί υπηρεσιακά στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών την πρώτη εργάσιμη ημέρα του νέου έτους και μετά θα προσδιοριστεί η ημερομηνία της δικασίμου που θα συζητηθεί στο ακροατήριο.

Ωστόσο, τον τελικό λόγο θα έχει το Συμβούλιο της Επικρατείας σε περίπτωση που προσφύγει είτε η κυβέρνηση, είτε ο Τούρκος στρατιωτικός, κατά της εφετειακής απόφασης η οποία θα εκδοθεί.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να καταθέσει παράλληλα αίτηση έκδοσης προσωρινής διαταγής για να «παγώσει» άμεσα η απόφαση χορήγησης ασύλου στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου ο οποίος ήδη είναι ελεύθερος, αίτημα αναστολής, αλλά και αίτηση επίσπευσης εκδίκασης της κυρίας αίτησης που έχει καταθέσει στο Αστυνομικό Τμήμα.

Σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, η κυβέρνηση πρέπει να επικαλεστεί ότι ο Τούρκος στρατιωτικός θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη ή δυσχερώς επανορθώσιμη βλάβη, εάν δεν επιστρέψει ο Τούρκος στρατιωτικός στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού.

Παράλληλα, πρέπει να επικαλεστεί λόγους εθνικής ασφάλειας και λόγους δημοσίου συμφέροντος, ισχυρισμοί που, σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, δεν αποτελούν νομικούς λόγους αλλά πολιτικούς λόγους, οι οποίοι είναι εκτός των διεθνών και Ευρωπαϊκών κανόνων χορήγησης ασύλου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα