Στο έλεος του χιονιά παραμένει η χώρα

Τραγικές είναι οι συνθήκες διαβίωσης για δεκάδες άστεγους και μετανάστες στη χώρα μας, με τη σφοδρή κακοκαιρία να επιδεινώνει δραματικά την κατάσταση. Η πρωτοφανής έντασης και σφοδρότητας χιονοθύελλα δημιουργεί σοβαρά προβλήματα ανά την επικράτεια, με την Αλόννησο να βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τους οδηγούς στη Θεσσαλονίκη να παραμένουν για ώρες εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητά τους, ενώ στον απόηχο αυτής να οδηγείται σε πειθαρχικό έλεγχο υπάλληλος του Δήμου Αθηναίων που έκλεισε τη Λέσχη Φιλίας στην Πανόρμου, μιάμιση ώρα, πριν φτάσει ο αντικαταστάτης του.

Τα προβλήματα παραμένουν σοβαρά, καθώς μόλις 75 άτομα από τον θαμμένο στις λάσπες και στα χιόνια καταυλισμό της Μόριας στεγάστηκαν σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και δωμάτια ξενοδοχείων. Κι αυτό, όταν από τη Δευτέρα το απόγευμα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες είχε ανακοινώσει ότι «έχουν ξεκινήσει τη μεταφορά περίπου 130 ευάλωτων αιτούντων άσυλο, κυρίως οικογενειών με παιδιά που μένουν σε σκηνές, σε ξενοδοχεία ως ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης εξαιτίας των χιονοπτώσεων στη Λέσβο».

Στο μεταξύ, στελέχη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής από τη Δευτέρα στη Μόρια ανοίγουν χώρους που έμεναν κλειστοί για να στεγάσουν άμεσα γυναίκες, μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με παιδιά, ηλικιωμένους, άτομα με κινητικά προβλήματα. Στόχος τις επόμενες μέρες κανένας πρόσφυγας ή μετανάστης που καταγράφηκε και υπέβαλε αίτημα ασύλου και περιμένει τη διεκπεραίωσή του να μη μένει σε σκηνή.

Ταυτόχρονα, άμεσα πρόκειται να αποσταλεί στη Λέσβο ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, πλήρως εξοπλισμένο, προκειμένου να φιλοξενήσει όσους πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται αντιμέτωποι με τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Η απόφαση ελήφθη μετά από επικοινωνία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα