Στουρνάρας: Χρονιά ορόσημο για την επιστροφή στην κανονικότητα το 2018

“Χρονιά ορόσημο για την επιστροφή της Ελλάδας στην ομαλότητα”, χαρακτήρισε το 2018 ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση της Accenture.

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις για την έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, υπογραμμίζοντας ότι κλειδί αποτελεί η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών. Όπως επισήμανε αυτό μπορεί να επιτευχθεί με:
-Την έγκαιρη ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης που θα σηματοδοτήσει το τέλος του προγράμματος

-Την οριστικοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος από την πλευρά των εταίρων μας

-Την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων μετά το τέλος του προγράμματος

-Την ενίσχυση του αποθέματος με νέες εκδόσεις ομολόγων σε συνδυασμό με τις εκταμιεύσεις του ESM

Για την πλήρη άρση της αβεβαιότητας, ωστόσο, οι ελληνικές αρχές μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους θα πρέπει να διευκρινίσουν τον τύπο της εποπτείας για την περίοδο μετά το πρόγραμμα καθώς και αν θα είναι διαθέσιμο κάποιο καθεστώς στήριξης (χρησιμοποιώντας στα αγγλικά τον όρο post-programme support arrangement) μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.

Ο διοικητής της ΤτΕ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας σημειώνοντας ότι η κεντρική τράπεζα περιμένει ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας με την ανάπτυξη του ΑΕΠ να ξεπερνά το 2% το 2018 και το 2019.

Επισήμανε πάντως ότι οι προβλέψεις αυτές βασίζονται στην υπόθεση ότι “οι μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα εφαρμοστούν ομαλά και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί”.

Προειδοποίησε μάλιστα ότι οι εγχώριοι καθοδικοί κίνδυνοι σχετίζονται με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων καθώς και με το αντίκτυπο της υπερβολικής φορολογίας στην οικονομική δραστηριότητα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα