Στουρνάρας: Να είμαστε περισσότερο φιλόδοξοι για τα NPLs

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, κάλεσε τον τραπεζικό τομέα της χώρας να ενεργήσει πιο γρήγορα στην αντιμετώπιση του προβλήματος του κακού χρέους.

«Οι τράπεζες πρέπει να είναι πιο φιλόδοξες όσον αφορά τους στόχους τους για την μείωση κακών δανείων και να επιταχύνουν τις πωλήσεις των NPLs» ανέφερε στο Reuters ο κ. Στουρνάρας.

Τρεις από τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες σχεδιάζουν να πουλήσουν ως και 5,5 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων στις αρχές του επόμενου έτους, σημείωσαν τραπεζικές πηγές.  Αν αυτό γίνει τότε οι συνολικές πωλήσεις NPLs θα αγγίξουν τα 7 δισ. ευρώ ή το 18% του στόχου που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το Reuters, πρόκειται κυρίως για πωλήσεις δανείων για τα οποία οι τράπεζες έχουν γράψει τις απώλειες τους και δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε περαιτέρω ζημίες. Η μεγαλύτερη πρόκληση αφορά τα δάνεια με εξασφαλίσεις.

«Οι απευθείας πωλήσεις NPLs χωρίς εξασφαλίσεις είναι αυτές που θα ξεκινήσουν το χορό» δήλωσε στέλεχος της Αlpha Bank.

Έχουν εκφραστεί ανησυχίες, ότι οι εξασφαλίσεις που περιλαμβάνουν πολλά δάνεια με εξασφαλίσεις, μπορεί να έχουν μικρότερη αξία από αυτήν που αναγράφεται στα βιβλία των τραπεζών. Αν ισχύει αυτό, οι τράπεζες μπορεί να χρειαστεί να προχωρήσουν σε περαιτέρω απομειώσεις.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα