Στουρνάρας: Δεν χρειαζόμαστε πλέον το ΔΝΤ 

Μία ημέρα πριν από την έναρξη του τρίτου γύρου της αξιολόγησης του Μνημονίου ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στέλνει μήνυμα στην τρόικα: «Το ΔΝΤ αν θέλει να φύγει, ας φύγει. Δεν τους χρειαζόμαστε πια».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής ο κ. Στουρνάρας γνωρίζει πως ο Πόουλ Τόμσεν μεθοδεύει, στη νέα αξιολόγηση, να ανοίξει εκ νέου θέμα τραπεζών, ζητώντας να γίνει και πάλι έλεγχος και εκτίμηση κινδύνου για ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο των δανείων των τεσσάρων συστημικών ομίλων.

Όπως εκτιμούν τραπεζικοί κύκλοι στην Ελλάδα, αν το ΔΝΤ επιμείνει να περάσει την άποψή του και το καταφέρει, αυτό θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην προσπάθεια ομαλοποίησης της οικονομίας.

Εκτός από τις τράπεζες, το ΔΝΤ αναμένεται να θέσει εκ νέου ζήτημα πλεονασμάτων, ενώ ευρωπαϊκές πηγές του Βήματος αναφέρουν ότι στην αξιολόγηση θα αμφισβητήσει ξανά τη δυνατότητα της Ελλάδας να επιτύχει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ (6,6 δισ. ευρώ) το 2018.

Η στάση του ΔΝΤ θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Αν δεν τεθεί θέμα νέων μέτρων για το 2018, οι διαπραγματεύσεις θα κυλήσουν σχετικά γρήγορα, αν όχι, θα μπούμε πάλι σε περιπέτειες, εκτιμάται στο ρεπορτάζ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα