Στον πρωθυπουργό οι τέσσερις πρώτοι τόμοι του Φακέλου της Κύπρου

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα συναντηθεί σήμερα, Τετάρτη 24 Οκτωβρίου, με τον πρόεδρο της Βουλής, Νικόλαο Βούτση, ο οποίος θα του παραδώσει τους τέσσερις πρώτους τόμους του Φακέλου της Κύπρου, στις 12:30 στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σήμερα, Τετάρτη 24 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Ν. Βούτσης, θα παραδώσει στις 12:00 στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και στις 12:30 στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τους τέσσερεις πρώτους τόμους του Φακέλου της Κύπρου. Ταυτόχρονα, οι ίδιοι τόμοι θα επιδοθούν και στους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής των Ελλήνων. Αργότερα το μεσημέρι, το υλικό θα αναρτηθεί στον διαδικτυακό τόπο της Βουλής, όπου θα είναι διαθέσιμο σε κάθε πολίτη.

Η δημοσιοποίηση του περιεχομένου του Φακέλου της Κύπρου ικανοποιεί το καθολικό διαχρονικά αίτημα των πολιτών της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και του πολιτικού κόσμου των δύο χωρών, για άμεση και ανεμπόδιστη πρόσβαση στην ιστορική αλήθεια. Κλείνει έτσι η πολιτική και ηθική εκκρεμότητα που αφορά τα όσα τραγικά διαδραματίστηκαν στην Κύπρο το 1974: το χουντικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, που προκάλεσαν μια νέα βαρύτατη εθνική καταστροφή, της οποίας τις οδυνηρές συνέπειες η Κύπρος συνεχίζει να υφίσταται έως σήμερα.

Ο τέως πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, χαιρετίζει τη δημοσιοποίηση του «Φακέλου της Κύπρου»

Η πρωτοβουλία των δύο κοινοβουλίων να προχωρήσουν από κοινού στην παρούσα έκδοση προσφέρει πρόσβαση σε ιστορικό υλικό που μέχρι τώρα θεωρούνταν επτασφράγιστο μυστικό και φωτίζει γνωστές και άγνω­στες πτυχές της κυπριακής τραγωδίας.

Σαράντα τρία χρόνια μετά την τραγωδία του 1974 και τριάντα περίπου χρόνια μετά τη συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων το 1985, η συνεδρίαση της Ολομέλειας της 11ης Ιουλίου 2017 ομόφωνα αποφάσισε να παραδοθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας το υλικό που περιλαμβάνει τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Εξεταστικής Επιτροπής για τον Φάκελο της Κύπρου της Βουλής των Ελλήνων, η οποία λειτούργησε από τον Φεβρουαρίου του 1986 έως τον Μάρτιο του 1988, και από κοινού να δημοσιοποιηθεί. Η παράδοση έγινε σε ειδική συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων, στις 14 Ιουλίου 2017, στη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα