Στον εισαγγελέα οι καταγγελίες Πολάκη για το έλλειμμα του ΚΕΕΛΠΝΟ

Ο Αντώνης Μπαλωμενάκης, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για την υγεία, είπε σήμερα ότι οι καταγγελίες του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, θα πάνε στον εισαγγελέα, αφού ολοκληρώσει την ερχόμενη εβδομάδα την κατάθεσή του.

Μιλώντας στο Κόκκινο είπε ότι «έως το 2011 το ΚΕΕΛΠΝΟ, παρότι δεν ήταν υποχρεωμένο λόγω του ότι είχε εκφύγει από το δημόσιο λογιστικό, είχε λογιστικό πρόγραμμα και ταυτόχρονα έβαζε και ορκωτούς ελεγκτές και κοινοποιούσε τους απολογισμούς στο υπουργείο Υγείας. Μετά, άρχισε να κρατάει μπακαλοτέφτερα, φύλλα xls με λογαριασμούς, τα οποία προστίθεντο, μπορούσαν να αφαιρεθούν, κτλ., δεν ήταν συνεκτικό το σύστημα».

Για όσα αποκάλυψε χθες στην Εξεταστική της Βουλής ο αν. υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, ο ίδιος είπε ότι «όσον αφορά τις εισροές από το 2007 ως το 2014, πραγματικό χρήμα 750 εκατ. ευρώ βεβαιωμένα και από την προέλευση και από τον λήπτη, υπάρχει η εξής ιδιομορφία: δεν μιλάμε για προϋπολογισμό κάπως σαφή, αλλά για απολογισμό. Κοινοποιούσε στο υπουργείο απολογισμούς με μία άθροιση απολογισμών, με δικές τους υπογραφές, όπου φαίνεται ότι έχουν ξοδευτεί 522 εκατ. ευρώ, καταγραφές και παραδοχή δική τους. Μία απλή αφαίρεση λοιπόν, μαζί με ένα αποθεματικό 3,7 εκατ. ευρώ που υπήρχε, αφήνουν ένα υπόλοιπο 238 εκατ. ευρώ».

Διαβάστε επίσης: Πώς δυο «ανύπαρκτα» site πήραν 100 χιλιάδες ευρώ από το ΚΕΕΛΠΝΟ

Ο κ. Μπαλωμενάκης ανέφερε επίσης ότι «οι αναλήψεις δεν γίνονταν με επίσημα παραστατικά που θα μπορούσαν να ελεγχθούν, ήταν απλές εντολές, χωρίς αιτιολόγηση επάνω ή κάποιον λογαριασμό για αυτές. Έδινε ο διευθυντής ένα πληρεξούσιο, «πήγαινε παιδί μου να πάρεις τόσα εσύ, τόσα εσύ, τόσα εσύ». Υπήρχε απόλυτο χάος, δεν ήταν τυχαίο, εξυπηρετούσε κάποιους. Πιθανότατα, ένα μέρος από αυτά τα χρήματα μπορεί να επέστρεφε «μαύρο» στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Το ότι υπήρχε «μαύρο» πολιτικό χρήμα διακινούμενο μέσα από το ΚΕΕΛΠΝΟ νομίζω ότι είναι πάρα πολύ εμφανές».

Όσον αφορά την δικαστική διερεύνηση των νέων αυτών στοιχείων, ο κ. Μπαλωμενάκης ανέφερε ότι «σύμφωνα με το νόμο, ο εισαγγελέας είναι υποχρεωμένος να ελέγξει κάθε τι που υποπίπτει στην αντίληψή του, αλλά και εμείς πήραμε χτες απόφαση (στην αρχή ομόφωνα και μετά με επιφύλαξη της ΝΔ) να αποστείλουμε μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του κ. Πολάκη τα πρακτικά «ιδιαιτέρως» στον εισαγγελέα του Άρειου Πάγου, με επισήμανση ότι αυτά αποκαλύφθηκαν σε σχέση με τη διακίνηση του χρήματος συνολικά».

Σημείωσε επίσης ότι «επειδή υπάρχουν αρκετές δικογραφίες (πάνω από τρεις) σε εξέλιξη σε σχέση με το ΚΕΕΛΠΝΟ, είναι αναγκαστικό είτε να συσχετιστούν τα νούμερα αυτά με τις ήδη υπάρχουσες κατηγορίες είτε να ανοίξει άλλη δικογραφία. Αυτό θα το αποφασίσει η εισαγγελία».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα