Στοιχεία για τα μυστικά κονδύλια ζητά η Ν.Δ. από Κοτζιά και Καμμένο

Μετά την αντιπαράθεση μεταξύ του Πάνου Καμμένου και του Νίκου Κοτζιά στο υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας με επίκεντρο τα απόρρητα κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών η Νέα Δημοκρατία κάνει λόγο για «μείζον πολιτικό ζήτημα».

Το Γραφείο Τύπου της Πειραιώς επισημαίνει πως ο υπουργός Άμυνας που κατήγγειλε τον υπουργό Εξωτερικών για αδιαφανείς διαδικασίες στη διάθεση των απόρρητων κονδυλίων του ΥΠΕΞ, οφείλει σήμερα κιόλας να δημοσιοποιήσει ό,τι στοιχεία έχει.

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως το ίδιο πρέπει να κάνει και ο κ. Κοτζιάς που «προφανώς δεν ζήτησε τυχαία να ελεγχθούν τα κονδύλια που διαχειρίζεται ο κ. Καμμένος ως υπουργός Άμυνας».

«Η διαχείριση των κρατικών κονδυλίων δεν αφορά μόνο τις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες και τους αλληλλοεκβιαζόμενους συναρχηγούς της, αλλά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Τσίπρας οφείλουν να δώσουν στους πολίτες ξεκάθαρες απαντήσεις» τόνισε ο Ν.Δ.

Ν. Βούτσης: Η Βουλή ελέγχει τις απόρρητες δαπάνες του ΥΠ.ΕΞ.

Σε σημερινές δηλώσεις του ο Νίκος Κοτζιάς επιβεβαίωσε όσα ο Νίκος Κοτζιάς χθες ανέφερε για το ζήτημα του ελέγχου των ειδικών δαπανών σημειώνοντας ότι η Βουλή λαμβάνει γνώση ειδικών δαπανών και ότι «τα τελευταία δύο χρόνια, για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους και του κοινοβουλευτισμού, έχει μπει στη διαδικασία ελέγχου των απορρήτων δαπανών του υπουργείου Εξωτερικών».

Ο πρόεδρος της Βουλής πρόσθεσε ότι μέχρι σήμερα έξι φορές η Βουλή έχει λάβει γνώση για τις δαπάνες άνω των 25.000 ευρώ, όπως ο νόμος ορίζει, ενώ σε ότι αφορά τα άλλα υπουργεία απάντησε: «Δεν γνωρίζω να υπάρχει σε κανένα άλλο υπουργείο καθεστώς απορρήτων δαπανών για εθνικούς σκοπούς. Για τις ειδικές δαπάνες του ΥΠΕΞ, η Βουλή λαμβάνει γνώση».

«Εξ όσων γνωρίζω δεν υπάρχουν άλλες απόρρητες δαπάνες υπουργείων. Ίσως για τα εξοπλιστικά προγράμματα να γίνονται κάποιες συζητήσεις, μερικές φορές από το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας αλλά αυτές δεν αφορούν σε απόρρητα κονδύλια, αφορούν σε προαποφασισμένες ή σε υπό έγκριση αποφάσεις που αφορούν σε αμυντικές δαπάνες της χώρας. Πάντως δεν γνωρίζω να υπάρχει ζήτημα απορρήτων δαπανών σε άλλον τομέα της κυβερνητικής πολιτικής» είπε.

Υποστήριξε δε πως «επί χρόνια το ζήτημα του ελέγχου των απορρήτων δαπανών, ήταν ζήτημα που προκαλούσε εντάσεις και ερωτηματικά, και στην κοινή γνώμη. Πριν αναλάβει η παρούσα κυβέρνηση, το 2013 και το 2014, με πρωτοβουλία του μετέπειτα πρωθυπουργού, του κ. Τσίπρα, είχε τεθεί αυτό το ζήτημα, ανοιχτά και δημοσίως, για την ανάγκη ελέγχου, γνώσης, που θα πρέπει να έχει η Βουλή, το κοινοβουλευτικό σύστημα, για τη διάθεση απορρήτων δαπανών του υπουργείου Εξωτερικών».

Ως προς το ιστορικό εμπλοκής της Βουλής στη διαδικασία ελέγχου των απορρήτων δαπανών του ΥΠΕΞ, αλλά και ως προς αυτή καθεαυτή τη διαδικασία ο Νίκος Βούτσης εξήγησε: «Όταν ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και του αρμοδίου υπουργού Εξωτερικών του κ. Κοτζιά, κατατέθηκε, συζητήθηκε και εγκρίθηκε νομοθετικό πλαίσιο και στη συνέχεια εναρμονίστηκε και ο Κανονισμός της Βουλής ώστε να γίνεται η διαδικασία αυτή του ελέγχου των απορρήτων δαπανών.

»Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 39 παρ.7β του ν.3866/2007, όπως τροποποιήθηκε με το ν.4451/2017 και το άρθρο 11 παρ. 10 του Κανονισμού της Βουλής, διαβιβάζονται στη Βουλή τα στοιχεία περί δαπάνης του υπουργείου Εξωτερικών που υπερβαίνουν το ποσό των 25.000 ευρώ και ο πρόεδρος καλεί τους αντιπροέδρους προκειμένου να τούς ενημερώσει αυθημερόν προφορικώς επί της εν λόγω δαπάνης. Μετά το πέρας της ενημέρωσης ο πρόεδρος της Βουλής επιστρέφει σφραγισμένο τον φάκελο των στοιχείων στο υπουργείο Εξωτερικών για τα περαιτέρω».

Σε ερώτηση αν οι αρχηγοί των κομμάτων έχουν γνώση για τις ειδικές δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών, ο πρόεδρος της Βουλής επανέλαβε ότι οι αντιπρόεδροι έχουν δυνατότητα να τους ενημερώνουν.

«Αρνητική εξέλιξη η παραίτηση Κοτζιά»

Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε και στην παραίτηση του κ. Κοτζιά αναφέροντας ότι δεν ήταν μια καλή εξέλιξη, όμως με την εξέλιξη αυτή διευκρινίστηκε σε όλους τους τόνους και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο, ότι η κυβέρνηση μένει προσηλωμένη στη μεγάλη επιλογή της συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία με μεγάλη συνέπεια θα την υπηρετήσει, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να αναλαμβάνει υπουργός Εξωτερικών.

Σε ερώτηση για ενδεχόμενες επιπτώσεις  στη Συμφωνία των Πρεσπών ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε: «έχει προκαλέσει μια ακόμη μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι είμαστε σταθερά προσηλωμένοι να προχωρήσει και να ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή, η συμφωνία των Πρεσπών, εφόσον βέβαια εξαντληθεί ο οδικός χάρτης από τη γείτονα χώρα. Είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτό θα γίνει».

Όταν κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα αν η παραίτηση Κοτζιά μπορεί να δημιουργήσει θέματα συνοχής, υπογράμμισε ότι ο κ. Κοτζιάς δεν είναι απλά προσηλωμένος αλλά πρωταγωνιστής της εξωτερικής πολιτικής αυτή την τριετία, πάντα στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής υπό τον πρωθυπουργό, και με αυτή την έννοια, επ΄αυτού, δεν υπάρχει ζήτημα αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης. «Η κυβέρνηση έχει όλα τα εκ του Συντάγματος προβλεπόμενα για να ολοκληρώσει το έργο της», είπε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα