Στις 30 Νοεμβρίου 2020 η επίσημη έναρξη λειτουργίας του Μετρό Θεσσαλονίκης

Μετά από αρκετά χρόνια, δόθηκαν εχθές το βράδυ από το Υπουργείο Υποδομών, επίσημα στοιχεία για τα έργα Μετρό στη Θεσσαλονίκη. Από την ανάγνωση τους προκύπτουν πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία. Το πρώτο είναι ο καθορισμός λειτουργίας της βασικής γραμμής που τοποθετείται επίσημα πλέον στις 30 Νοεμβρίου 2020. Αυτό είναι και το μεγάλο νέο από τα στοιχεία αυτά. Εφόσον τηρηθεί αυτό το χρονοδιάγραμμα η λειτουργία του Μετρό στη Θεσσαλονίκη θα έχει επιτευχθεί μετά από περίοδο έργων 14,5 ετών (το έργο συμβασιοποιήθηκε στις 7 Απριλίου 2006).

Στις 30.11.2020 θα τεθεί σε λειτουργία το τμήμα Σιντριβάνι-Νέα Ελβετία με 9 σταθμούς και πέρίπου 1 χρόνο αργότερα, το τμήμα Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός-Σιντριβάνι με 4 σταθμούς.

Αναφορικά με την πρόοδο υλοποίησης είμαστε στο 55% (15% την τελευταία διετία) και συγκεκριμένα: στα έργα πολιτικού μηχανικού στο 80% (25% την τελευταία διετία), οι Σήραγγες 100% (23,5% την τελευταία διετία) και τα αρχιτεκτονικά έργα στο 36% (24% την τελευταία διετία). Ολοκληρωμένη είναι και η σήραγγα μεταξύ του σταθμού Νέα Ελβετία και του Αμαξοστασίου Πυλαίας μήκους 1,1χλμ κατασκευάστηκε με τη μέθοδο cut & cover, εκτός από δυο τμήματα μήκους 118 m που κατασκευάστηκαν με υπόγεια εκσκαφή (ΝΑΤΜ). Τον Ιούνιο ξεκίνησε και η τοποθέτηση της επιδομής (γραμμές).

Στο φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνοντα 9,6χλμ διπλής υπόγειας γραμμής, 13 σταθμοί, το Αμαξοστάσιο Πυλαίας, ο Επίσταθμός του Ν.Σ.Σταθμού, 2 διασταυρώσεις τροχιογραμμών, 2 Διακλαδώσεις Επεκτάσεων (Δημοκρατίας και Πατρικίου), 18 συρμοί και Ηλεκτρομηχανολογικά και σιδηροδρομικά συστήματα. Ανάδοχος είναι η Κ/Ξ ΑΕΓΕΚ-SALINI IMPREFGILO-ANSALDO STS-SELI-HITACHI RAIL ITALY.

H ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
Αναφορικά με την γραμμή της Καλαμαριάς, η σημερινή ημερομηνία περαίωσης είναι στις 18 Δεκεμβρίου 2019 αλλά πρόκειται να παραταθεί καθώς όπως έχουν δηλώσει τόσο από την Αττικό Μετρό όσο και από το Υπουργείο η λειτουργία του τοποθετείται στο 2021. Σήμερα η πρόοδος υλοποίησης είναι στο 35,6%. Το έργο συμβασιοποιήθηκε στις 25 Ιουνίου 2013.

Πιο αναλυτικά στην πρόοδο ανά αντικείμενο, τα έργα πολιτικού μηχανικού είναι στο 78% (56% την τελευταία διετία), οι Σήραγγες 23% (όλο το ποσοστό είναι φέτος). Τα έργα Π.Μ. αναμένεται να ολοκληρωθούν στο τέλος του έτους.

Στο φυσικό αντικείμενο περιλαμβάνεται 4,8χλμ διπλής υπόγειας γραμμής, 5 σταθμοί, ο Επίσταθμός Μίκρας, 3 Διασταυρώσεις Τροχιογραμμών, 2 Φρεάτια Αερισμού, ηλεκτρομηχανολιγκός και σιδηροδρομικός εξοπλισμός. Στο αντικείμενο δεν περιλαμβάνονται κάποια Η/Μ και 12 συρμοί που είναι αντικείμενο διαγωνισμού που θα πραγματοποιηθεί το 2018. Ανάδοχος του έργου είναι η ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ.

Η ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Όπως αναφέρεται, βρέθηκε τεχνικά υλοποιήσιμη λύση για την κατασκευή του σταθμού “Βενιζέλου” με την κατά χώρα διατήρηση των αρχαιοτήτων που έχουν αποκαλυφθεί. Η λύση ικανοποιεί απόλυτα τόσο το ΥΠΠΟΑ, όσο και τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Οι αρχαιολογικές εργασίες, οι οποίες είχαν διακοπεί από τον Δεκέμβριο 2012, επανεκκίνησαν τον Μάιο του 2017 και συνεχίζονται οι κατασκευαστικές εργασίες μετά την έγκριση των μελετών.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα