Στις 29 Οκτώβρη η πρώτη γεώτρηση της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο

Την ημέρα της εθνικής εορτής της Τουρκίας, στις 29 Οκτωβρίου, θα ξεκινήσει η πρώτη γεώτρηση της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της Επιτροπής Ενέργειας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Νετζντέτ Παμίρ.

Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο με την ονομασία «Πορθητής» θα πραγματοποιήσει της πρώτες γεωτρήσείς του στα ανοικτά της Αλάνιας, στην επαρχία της Αττάλειας, βορειοδυτικά της Κύπρου.

Σύμφωνα με τον Νετζντέτ Παμίρ «αυτή είναι η ημερομηνία που έχει δοθεί και η γεώτρηση θα διαρκέσει πέντε μήνες στα ανοιχτά της Αλάνιας και στη συνέχεια το γεωτρύπανο θα πάει ανοικτά της Φινίκε».

«Εάν βρεθεί φυσικό αέριο- κάτι για το οποίο υπάρχει μεγάλη ελπίδα, καθώς έχουν γίνει τρισδιάστατες και δισδιάστατες έρευνες- τότε θα ενισχυθεί η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι. Οι Ελληνοκύπριοι θα αναγκαστούν να αλλάξουν μέθοδο διαπραγματεύσεων και μάλιστα αυτό μπορεί να στραφεί ενάντια στη διαδικασία. Αυτό μπορεί να δώσει απαντήσεις και στις ανάγκες της Τουρκίας για φυσικό αέριο και να καλύψει ειδικά τις ανάγκες της “βορείου Κύπρου” σε ενέργεια και ηλεκτρισμό», ανέφερε.

Υπενθυμίζεται πως και ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, είχε αποκαλύψει πως ο «Πορθητής» θα ξεκινήσει την πρώτη του γεώτρηση στη Μεσόγειο στο τέλος αυτού του μήνα.

«Έχουμε διανύσει σημαντικές αποστάσεις στο θέμα των ερευνών και γεωτρήσεων μας στη Μαύρη Θάλασσα. Τις επόμενες μέρες το γεωτρύπανό μας “Πορθητής” θα ξεκινήσει γεώτρηση», ανέφερε ο Ντονμέζ, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι έχει ξεκινήσει και η διαδικασία αγοράς δεύτερου γεωτρύπανου από την Τουρκία. «Μακάρι και αυτό να το συμπεριλάβουμε σύντομα στο νηολόγιό μας», ανέφερε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα