Στις 10 Σεπτεμβρίου οι δανειστές στην Αθήνα – Αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για τις συντάξεις

Η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα στήριξης σηματοδοτεί την έναρξη της μεταμνημονιακής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο, οι δανειστές  θα επισκεφτούν τη χώρα μας στις 10 Σεπτεμβρίου, λίγες μέρες μετά τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου θα παρουσιαστεί και το «πακέτο» μέτρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Στο μικροσκόπιο θα μπει τόσο η εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού και η πρόοδος των προαπαιτούμενων που έχουν τεθεί για τους επόμενους μήνες. Παράλληλα, θα αξιολογηθούν οι προβλέψεις και οι παραδοχές του προσχέδιου του προϋπολογισμού 2019, αλλά και οι εξαγγελίες που θα έχει κάνει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.

Το ζητούμενο του ελέγχου είναι το εάν η Ελλάδα θα μπορέσει να πετύχει το δημοσιονομικό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 με το μείγμα μέτρων που ήδη υπάρχει ή θα απαιτηθεί η περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις.

Παράλληλα στο επίκεντρο της αξιολόγησης -που θα διαρκέσει πιθανότατα μία εβδομάδα- θα βρεθούν και άλλα ζητήματα, όπως τα εργασιακά.

Ειδικότερα, θα συζητηθεί το ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού, η πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, η τοποθέτηση μόνιμων γενικών γραμματέων και διευθυντών στο Δημόσιο, το πλάνο μείωσης των «κόκκινων» δανείων, η πρόοδος στις αποκρατικοποιήσεις, το σχέδιο ανάπτυξης των περιουσιακών στοιχείων του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων, η καταπολέμηση της διαφθοράς και του οικονομικού εγκλήματος.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα