Στις ευρωεκλογές «ποντάρει» η Ιταλία για τον προϋπολογισμό

Βέβαιος ότι οι ευρω-εκλογές του Μαΐου θα «ταράξουν» το πολιτικό σκηνικό και θα βοηθήσουν τη Ρώμη στη «μάχη» με τις Βρυξέλλες, εμφανίστηκε ο υπουργός Εργασίας της Ιταλίας και επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο.

Τον προηγούμενο μήνα, η Κομισιόν απέρριψε το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού, καλώντας την Ιταλία να μειώσει το έλλειμμα και να λάβει μέτρα για τον περιορισμό του δημόσιου χρέους.

Ωστόσο, η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε απέρριψε τις όποιες προτεινόμενες αλλαγές, και ενέμεινε στην περικοπή των φόρων, τη μείωση των ορίων συνταξιοδότησης και την αύξηση των κοινωνικών δαπανών.

Μιλώντας στην Corriere della Sera, o Ντι Μάιο εμφανίστηκε σίγουρος ότι Ρώμη και Βρυξέλλες θα αποφύγουν τη σύγκρουση, καθώς «η Κομισιόν θα υιοθετήσει μία διαφορετική προσέγγιση, μετά τις εκλογές του Μαΐου, κατά τις οποίες τα κόμματα που συντάσσονται εναντίον της λιτότητας θα αυξήσουν σημαντικά τη δυναμική τους».

«Οι πολίτες θα ψηφίσουν στις ευρωπαϊκές εκλογές και θα προκαλέσουν μεγάλες ανακατατάξεις» εκτίμησε. «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε, αλλά δεν μπορούν να μας ζητούν τη “σφαγή” των Ιταλών» πρόσθεσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση της τελευταίες δημοσκοπήσεις, η προσεχής εκλογική αναμέτρηση θα αποτελέσει ένα πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των φιλο-ευρωπαϊκών και των ακροδεξιών κομμάτων, με αιχμή πρωτίστως το μεταναστευτικό ζήτημα και δευτερευόντως την οικονομία.

Ο Ντι Μάιο μάλιστα, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη, ως δείγμα καλή θελήσεως απέναντι στην Ε.Ε., να θέσει προς πώληση δημόσια περιουσιακά στοιχεία, να μειώσει τις σπατάλες και να θεσπίσει έναν μηχανισμό, ο οποίος θα διασφαλίζει ότι το έλλειμμα του 2019 δεν θα υπερβεί τον στόχο του 2,4% του ΑΕΠ. «Αλλά οι βασικές μεταρρυθμίσεις του προϋπολογισμού πρέπει να παραμείνουν» τόνισε, με νόημα.

Την Τετάρτη, πάντως, η Κομισιόν εκτιμάται ότι θα τραβήξει στα άκρα το σχοινί της αντιπαράθεσης, εκκινώντας τη διαδικασία του «υπερβολικού ελλείμματος», η οποία δύναται να καταλήξει έως και την επιβολή κυρώσεων.

Πηγή: naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα