Στις επιτροπές της Βουλής το πολυνομοσχέδιο – Τι προβλέπει

Με τη διαδικασία του επείγοντος συζητείται σήμερα, από τις 15:00, στις πέντε συναρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές το πολυνομοσχέδιο για το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης, με στόχο να ψηφιστεί την προσεχή Δευτέρα, ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους θεσμούς στο Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου.

Το νομοσχέδιο που εισάγεται στις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές προς επεξεργασία και θα εισαχθεί στην ολομέλεια την Παρασκευή, με την ψήφισή του να έρχεται την ερχόμενη Δευτέρα, ανοίγει μία σειρά από θέματα, με τους πλειστηριασμούς και τις απεργίεςνα «πρωταγωνιστούν» στην πολιτική αντιπαράθεση.

 Το πολυνομοσχέδιο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει διατάξεις οι οποίες θα οδηγούν σε απενεργοποίηση ΑΦΜ για όσους φοροδιαφεύγουν ή έχουν υποβάλει ψευδή στοιχεία για την απόκτησή του.

Για τους πλειστηριασμούς, προβλέπεται ότι από τις 21 Φεβρουαρίου, θα γίνονται μόνο ηλεκτρονικά ενώ για τις απεργίες σημειώνεται ότι ουδεμία αλλαγή επέρχεται στα πρωτοβάθμια σωματεία ευρύτερης περιφέρειας ή πανελλαδικής εμβέλειας, καθώς και στις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Στο πολυνομοσχέδιο προβλέπεται και νέα υπηρεσία για την καταπολέμηση του μεγάλου οικονομικού εγκλήματος, η οποία συστήνεται στο ΥΠΟΙΚ με 135 ελεγκτές, θα υπάγεται κατευθείαν στον υπουργό, ενώ θα καθοδηγείται και θα συντονίζεται από τον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος.

Σύμφωνα με άλλη διάταξη, από 1ης Ιανουαρίου καταβάλλεται το επίδομα παιδιού, λαμβάνοντας υπ` όψιν τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων, το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα και την κατηγορία ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος.

Επίσης, προβλέπεται ο επανασχεδιασμός από ειδικό συλλογικό όργανο και από μηδενική βάση των κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στον Δημόσιο τομέα, των κατηγοριών των επιμέρους δικαιούχων, καθώς και του τρόπου υπολογισμού του.

Τέλος, για πρώτη φορά καθιερώνεται ενιαίος φορέας Εθνικού Κτηματολογίου, με στόχο το 2020, να έχει ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα