Στις Βρυξέλλες μεταφέρεται η διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό – Τα πιθανά ονόματα

Ολοκληρώθηκαν χωρίς αποτέλεσμα το απόγευμα της Παρασκευής οι διαπραγματεύσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Σκοπιανό ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη υπό τον ειδικό διαμεσολαβητή του γ.γ. του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν σε καλό κλίμα, διαπιστώθηκε μικρή πρόοδος αλλά χρειάζεται περαιτέρω διαπραγμάτευση.

Παράλληλα, οι δύο ΥΠΕΞ ανανέωσαν το ραντεβού τους για τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, με τις συναντήσεις τους να γίνονται ολοένα και πιο πυκνές, γεγονός που αποδεικνύει ότι η διαπραγμάτευση έχει φτάσει σε ένα λεπτό σημείο και ότι η συμφωνία βρίσκεται πλέον πιο κοντά από ποτέ.

Τα ονόματα που βρίσκονται πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Συμβιβαστική λύση στο «Severna Makedonija» (Βόρεια Μακεδονία) φαινεται ότι αναζητά πλέον ο ΟΗΕ.

Στην παρούσα φάση, η συζήτηση φαίνεται ότι έχει πια επιστρέψει στη βάση των τεσσάρων ονομάτων που έχει προτείνει ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς: “Νέα (Νόβα) Μακεδονία”, “Βόρεια Μακεδονία”, “Άνω (Γκορνα) Μακεδονία”, “Μακεδονίας του Βαρδάρη”, αν και η ελληνική πλευρά φέρεται να έχει απορρίψει την ονομασία Nova Macedonija (Νέα Μακεδονία). Παράλληλα, ο ομόλογός του των Σκοπίων φέρεται να απορρίπτει το Gorna Macedonija (Άνω Μακεδονία).

Με αφορμή την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, προχώρησε σε μια αποτίμηση της προόδου που επιτεύχθηκε.

Όπως τόνισε ο Νίμιτς, οι συζητήσεις έχουν εντατικοποιηθεί και η απόσταση που χωρίζει τα θέματα έχει μειωθεί, αν και ακόμα δεν υπάρχει τελική λύση.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι «οι συζητήσεις ήταν λεπτομερείς, τα θέματα είναι καλά προσδιορισμένα και έχουν περιοριστεί. Οι δυο πλευρές είναι αποφασισμένες να κάνουν αρκετά για την επίτευξη συμφωνίας και εργάζονται σκληρά για να το πετύχουν».

Είναι προφανές ότι οι πυκνές συναντήσεις των δύο υπουργών Εξωτερικών αποκαλύπτουν πως η διαπραγμάτευση έχει φτάσει σε ένα λεπτό σημείο και ότι η συμφωνία είναι πάρα πολύ κοντά.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι “οι συζητήσεις ήταν λεπτομερείς, τα θέματα είναι καλά προσδιορισμένα και έχουν περιοριστεί. Οι δυο πλευρές είναι αποφασισμένες να κάνουν αρκετά για την επίτευξη συμφωνίας και εργάζονται σκληρά για να το πετύχουν».

Εν τω μεταξύ ο Νικολά Ντιμιτρόφ δεν αποκλείεται τη Δευτέρα να έχει κατ ίδιαν συναντήσεις με ομολόγους του ή με τον αρμόδιο επίτροπο για τη διεύρυνση καθώς η Ευρωπαική Ενωση επιθυμεί να δώσει άμεσα ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΠΓΔΜ.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πάντως πως από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι “επιδιώκουμε να πάρουμε πίσω κάτι και όχι να παραδώσουμε στο Σκοπιανό”, εξηγώντας ότι μία καθαρή λύση erga omnes στο θέμα του ονόματος, σε συνδυασμό με απάλειψη του αλυτρωτισμού από το Σύνταγμα της πΓΔΜ θα αποκλείσει ατυχείς ερμηνείες και παρεξηγήσεις γύρω από την Ιστορία της Μακεδονίας, που ανάγεται στην Αρχαία Ελλάδα.

“Πάμε να πάρουμε πίσω το όνομα της Μακεδονίας”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα