Στις αγορές η Ελλάδα με 5ετές ομόλογο – Ξεπέρασαν τα 10 δισ. οι προσφορές, στο 3,6% το επιτόκιο

Έκλεισε, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, περί τις 3.30 μ.μ. το βιβλίο προσφορών για το νέο 5ετες ομόλογο. Η απόδοση του διαμορφώθηκε στο 3,6% και το Ελληνικό Δημόσιο θα αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ. Το σταθερό επιτόκιο του ομόλογου (το λεγόμενο ετήσιο κουπόνι) διαμορφώθηκε στο 3,4%.
Στην όλη διαδικασία, όπως ήταν αναμενόμενο, κατατέθηκε πλήθος προσφορών, οι οποίες υπερκάλυψαν σχεδόν 4 φορές το δημοπρατούμενο ποσό, υπερβαίνοντας τα 10 δισ. ευρώ.

Όπως παρατηρεί το news247.gr,  στην αρχή της διαδικασίας, το επιτόκιο διαμορφωνόταν από το 3,75% έως 3,87% αλλά ακολούθησε μεγάλος όγκος προσφορών, καθώς το ελληνικό πενταετές αποτελεί ευκαιρία για τους επενδυτές που, ανάμεσα στα ευρωπαϊκά επιτόκια ομόλογα, έχουν ως εναλλακτική μόνο τα Ιταλικά 6ετη ομόλογα με επιτόκιο 1,26%.

Ανάδοχοι της έκδοσης είναι οι επενδυτικές τράπεζες όπως η Βank of America ,η Meryll Lynch, η Goldman Sachs International Bank, η HSBC, P. Morgan,η Morgan Stanley και η Societe General CIB.
Με τις τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνονται αναλυτές που θεωρούσαν ευνοϊκή τη συγκυρία για την έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, από τη στιγμή που οι αποδόσεις ανταποκρίνονται στο γενικότερο κλίμα.
Ο νέος κρατικός τίτλος είναι βέβαιο ότι θα πετύχει σημαντικά χαμηλότερη απόδοση σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα ομόλογα ίδιας διάρκειας:
– Το 5ετές ομόλογο της κυβέρνησης Σαμαρά, που εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2014 και ωριμάζει σε τρεις μήνες, είχε απόδοση 4,95% και ετήσιο κουπόνι 4,75%.
– Το 5ετές ομόλογο που εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2017 και καλύφθηκε κατά 50% από «φρέσκο χρήμα» και κατά 50% από ανταλλαγή του ομολόγου Σαμαρά με τον καινούργιο τίτλο, είχε απόδοση 4,625% και ετήσιο κουπόνι 4,375%.
Διεύρυνση της επενδυτικής βάσης
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της EΡΤ:
Όπως αναφέρουν  αναλυτές η έκδοση ενός 5ετούς ομολόγου αποτελεί «ασφαλές στοίχημα» για τον ΟΔΔΗΧ, ενώ ισχυρό σήμα για την αγορά θα αποτελέσει η διεύρυνση της επενδυτικής βάσης με την προσέλκυση περισσότερων μακροπρόθεσμων επενδυμένων αντί hedge funds που τείνουν να κυριαρχούν στην ζήτηση των ελληνικών εκδόσεων.
Τα κεφάλαια που θα αντληθούν, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να αποπληρώσουν ομολογιούχους ή για να επαναγοράσουν δάνεια του ΔΝΤ ή ακόμη και ως collateral για να δημιουργηθεί ένα όχημα ειδικού σκοπού, ώστε να συρρικνωθούν τα επισφαλή δάνεια των τραπεζών.
Η έκδοση του ομολόγου έρχεται μετά από την ολοκλήρωση της αποστολής αντιπροσωπείας της ευρωζώνης και του ΔΝΤ στην Αθήνα για να συζητηθεί η πρόοδος της μετά το πρόγραμμα εποχής για την Ελλάδα.
Η Κομισιόν και το ΔΝΤ είχαν επισημάνει την μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, μεταξύ των οποίων και την μείωση του κατώτατου μισθού, ως ένα από τα «ακρογωνιαία επιτεύγματα του προγράμματος διάσωσης» της χώρας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα