Στη Μόσχα ο Ν. Κοτζιάς – Η ατζέντα της συζήτησης με τον Σ. Λαβρόφ

Στη Μόσχα θα βρίσκεται σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς για μία ακόμη σημαντική επίσκεψη η οποία διευρύνει τον κύκλο των υψηλών διεθνών επαφών του, μετά τις συναντήσεις του με κορυφαία στελέχη της διακυβέρνησης των ΗΠΑ, τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, τον Πρόεδρο της Γερμανίας και τον Γερμανό ομόλογό του, που ξεκίνησε πρόσφατα, ενώ έπονται η συνάντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του και η προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Κίνα.

Η επίσκεψη στη ρωσική πρωτεύουσα είναι πλούσια σε επαφές καθώς ο κ. Κοτζιάς εκτός από τη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, θα γίνει δεκτός από τον πατριάρχη Μόσχας και Πασών Ρωσιών, Κύριλλο, θα εκφωνήσει ομιλία στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας στο πλαίσιο τελετής αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα, ενώ θα έχει επίσης συναντήσεις με εκπροσώπους σημαντικών think tank.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους και επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης 190 χρόνων από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, οι Ν. Κοτζιάς και Σ. Λαβρόφ θα εστιάσουν σε θέματα διμερούς συνεργασίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση των διμερών πολιτικών σχέσεων, αλλά και σε ζητήματα περιφερειακού ενδιαφέροντος κυρίως γύρω από τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια.

Στο πλαίσιο αυτό ο Ν. Κοτζιάς θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις σχέσεις με την Τουρκία, στις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, αλλά και στις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ζήτημα αμοιβαίου ενδιαφέροντος αποτελεί ασφαλώς και η προστασία του χριστιανικού πληθυσμού στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και, όπως τόνισαν διπλωματικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η συζήτηση των δύο υπουργών Εξωτερικών θα συμβάλει στην αμοιβαία κατανόηση σε θέματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, προωθώντας περαιτέρω τη συνεργασία των δύο χωρών.

Επιπλέον, οι διμερείς διαβουλεύσεις αναμένεται να περιστραφούν και γύρω από την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Η Ελλάδα εστιάζει στην ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων, αξιοποιώντας τις δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των οικονομιών, καθώς και τις ευκαιρίες συνεργασίας στους τομείς του εμπορίου, της τεχνολογίας/καινοτομίας, της ενέργειας, του τουρισμού κ.ά.

Βασικό ρόλο επ’ αυτού διαδραματίζει η Μικτή Διυπουργική Επιτροπή Οικονομικής Βιομηχανικής, Τεχνολογικής και Επιστημονικής Συνεργασίας Ελλάδας-Ρωσίας. Και, στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ανάπτυξη της συνεργασίας στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στον οποίο η χώρα μας διαθέτει σημαντική τεχνογνωσία, όπως και η περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού, ιδίως στον απόηχο του «Έτους Τουρισμού Ελλάδος-Ρωσίας» που τέθηκε σε εφαρμογή τον Σεπτέμβριο 2017, παγιώνοντας τη θετική τάση που δόθηκε με την διεξαγωγή του Αφιερωματικού Έτους Ρωσίας-Ελλάδας το 2016.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα