Στη Μιανμάρ ο Γ. Αμανατίδης για την Ευρω-Ασιατική Συνάντηση

Στη Μιανμάρ βρίσκεται ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης προκειμένου να μετάσχει στις εργασίες της 13ης Ευρω-Ασιατικής Συνάντησης (Asia-Europe Meeting- ASEM), η οποία πραγματοποιείται σήμερα και αύριο με θέμα: «Ενίσχυση της συνεργασίας για την ειρήνη και τη βιώσιμη ανάπτυξη».

 

Η Ευρω-Ασιατική Συνάντηση αποτελεί μια ανεπίσημη πλατφόρμα συνεργασίας και διεξαγωγής διαλόγου, μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, με στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων και των προβλημάτων του διαρκώς μεταβαλλόμενου κόσμου, όπως η συνδεσιμότητα, το εμπόριο και οι επενδύσεις, τα περιβαλλοντικά προβλήματα και η κλιματική αλλαγή, καθώς και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των μεταναστευτικών ροών, αλλά και νέων μορφών παγκόσμιων απειλών, όπως το κυβερνοέγκλημα.

Είναι η σημαντικότερη πολυμερής πλατφόρμα διασύνδεσης της Ευρώπης με την Ασία, με τους εταίρους της να καταλαμβάνουν το 60% του παγκόσμιου ΑΕΠ, του παγκόσμιου πληθυσμού και του παγκόσμιου εμπορίου. Έχει βασικό στόχο τη δημιουργία ενός πλαισίου, ικανού να συμβάλει αφενός στην προώθηση του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των μερών και αφετέρου στην ενδυνάμωση της οικονομικής τους συνεργασίας.

Η Ευρω-Ασιατική Συνάντηση ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 1996, οπότε και διεξήχθη η πρώτη Σύνοδος Κορυφής στην Μπανγκόκ, με συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και 15 κρατών μελών από πλευράς ΕΕ, και 7 μελών του ASEAN, καθώς και την Κίνα, την Ιαπωνία και την Κορέα.

Από τότε μέχρι σήμερα, το ASEM αριθμεί 51 κράτη – μέλη. Συμμετέχουν, ειδικότερα, τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ, η Νορβηγία και η Ελβετία, και 10 μέλη του ASEAN (Μπρουνέϊ, Καμπότζη, Ινδονησία, Λάος, Μαλαισία, Μυανμάρ, Φιλιππίνες, Σιγκαπούρη, Βιετνάμ, Ταϋλάνδη) καθώς και τα εξής κράτη: Αυστραλία, Μπαγκλαντές, Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία, Καζακστάν, Δημοκρατία της Κορέας, Μογγολία, Νέα Ζηλανδία, Πακιστάν, Ρωσία. Περιλαμβάνει, δε, δύο θεσμικούς εταίρους: την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Γραμματεία του ASEAN.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα