Στη Βρετανία έφθασαν τις 14 οι παραιτήσεις από την κυβέρνηση

Ποια θα μπορούσε να είναι η διάγνωση για την υγεία ενός κυβερνητικού σχήματος από το οποίο έχουν παραιτηθεί 14 υπουργοί και υφυπουργοί στη διάρκεια ενός έτους; Και πόσο έκτακτες μπορεί να είναι οι συνθήκες, εάν οι παραιτήσεις αυτές περνούν σχεδόν απαρατήρητες;

Και όμως, αυτή είναι η κατάσταση στη Βρετανία των πυρετωδών προετοιμασιών για το Brexit, είτε με είτε χωρίς τους 14 αποχωρήσαντες υπουργούς και υφυπουργούς. Ο τελευταίος που εγκατέλειψε το κυβερνητικό σχήμα, την Παρασκευή, ήταν ο υπουργός Μεταφορών Τζο Τζόνσον, αδελφός του διάσημου υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος είχε αποχωρήσει το καλοκαίρι. Ενώ όμως ο Μπόρις είχε καταγγείλει την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι ότι δεν προετοιμάζει καθαρή έξοδο από την Ε.Ε., ο Τζο υποστήριξε το αντίθετο, ότι δηλαδή το Brexit θα είναι «μεγάλο σφάλμα» και ότι χρειάζεται νέο δημοψήφισμα. Με τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες να έχουν εισέλθει στην τελική ευθεία, διαρρέουν αρκετές πληροφορίες ώστε οι υπόκωφες διαφωνίες να βγαίνουν στην επιφάνεια. Ισως η σημαντικότερη εξ αυτών διατυπώθηκε από το βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP, που στηρίζει την κυβερνητική πλειοψηφία. Η πρόεδρός του Αρλίν Φόστερ ξεκαθάρισε την Παρασκευή ότι όταν η συμφωνία έρθει στη Βουλή των Κοινοτήτων, το κόμμα της θα την καταψηφίσει, ουσιαστικά καταδικάζοντάς την.

Η Βόρεια Ιρλανδία

Ιδού το σκεπτικό: Το βασικό στοιχείο προόδου στις διαπραγματεύσεις είναι η αποδοχή από τη Βρετανίδα πρωθυπουργό της αρχής των κοινών κανόνων στην Ε.Ε. και στη Βρετανία. Προκειμένου να μη χρειαστεί να υπάρξουν σύνορα ανάμεσα στη βρετανική Βόρεια Ιρλανδία και στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, που παραμένει μέλος της Ε.Ε., η Μέι συμφώνησε ότι η Βρετανία θα τηρεί τους κανόνες της Ε.Ε. περί ανταγωνισμού, κρατικών ενισχύσεων και περιβαλλοντικής προστασίας.

Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να θεωρηθεί σκληρό Brexit, αλλά δεν είναι αυτή η αντίρρηση της Φόστερ. (Αλλοι βουλευτές είναι που διαφωνούν με αυτό και επίσης θα καταψηφίσουν.) Η Βορειοϊρλανδή πολιτικός εστιάζει στο γεγονός ότι η συμφωνία περιλαμβάνει μία ασφαλιστική δικλίδα, ένα μέτρο που θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που οι υπόλοιπες διευθετήσεις αποτύχουν. Η δικλίδα αυτή περιγράφεται με διάφορες διατυπώσεις, αλλά η ουσία είναι η ίδια: Ε.Ε. και Βρετανία δεσμεύονται ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επανέλθουν σκληρά σύνορα στην Ιρλανδία και πως αν παραστεί ανάγκη, οι τελωνειακοί έλεγχοι θα διενεργούνται στη Θάλασσα της Ιρλανδίας, αποκόπτοντας ουσιαστικά τη Βόρεια Ιρλανδία από το Ηνωμένο Βασίλειο και φέρνοντάς την πιο κοντά στη γεωγραφική πραγματικότητα την οποία επιχειρεί να αρνηθεί. O πρώην υπουργός, αρμόδιος για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, είπε στο BBC ότι «μοιάζει πιθανό» να απορριφθεί η συμφωνία από τη βρετανική Βουλή και προέβλεψε ότι αυτό θα υποχρεώσει τις δύο πλευρές να καθίσουν εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να καταρτίσουν μια «καλύτερη συμφωνία». «Δεν υπάρχει χρόνος για κάτι τέτοιο», απάντησε Ευρωπαίος διπλωμάτης. «Και αν συμβεί, θα υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών», προσέθεσε, εννοώντας ουσιαστικά ότι η Ε.Ε. δεν θα καθίσει να συνομιλήσει ξανά με τη Μέι αν εκείνη δεν κατορθώσει να περάσει την κοινή συμφωνία. Επισήμως, οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες εκφράζουν αισιοδοξία πως το κλίμα στη Βρετανία θα αλλάξει όταν οριστικοποιηθεί η συμφωνία, αλλά ανεπισήμως βλέπουν όλο και πιο κοντά το ενδεχόμενο βρετανικής εξόδου χωρίς συμφωνία.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα