Στη Βουλή των Κοινοτήτων η απόφαση για εκλογές

Η Βουλή των Κοινοτήτων αναμένεται να επικυρώσει με πλειοψηφία 2/3 την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές. Ήταν μια αιφνιδιαστική κίνηση της Τερέζα Μέι που προκατέλαβε τους πάντες και της έδωσε την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Εργατικοί και Φιλελεύθεροι Δημοκράτες εκτιμάται ότι θα ψηφίσουν υπέρ των πρόωρων εκλογών, αν και για διαφορετικούς λόγους ο καθένας: οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν θα συναινέσουν για να μη εκληφθεί ότι τις φοβούνται, παρότι έχουν απόλυτη επίγνωση του κινδύνου να χάσουν έως και 1/4 της κοινοβουλευτικής του δύναμης.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες βλέπουν τις εκλογές ως ευκαιρία να αυξήσουν την δύναμη τους στις περιοχές στις οποίες επικράτησε το Remain, αφού είναι το μόνο Κόμμα με καθαρή φιλοευρωπαϊκή ατζέντα. Σε εντελώς άλλο τόνο ήταν η αντίδραση της Νίκολα Στέρτζον του SNP. Χαρακτήρισε την κίνηση της Τερέζα Μέι “κακό υπολογισμό”, μια δήλωση που θα μπορούσε να εκληφθεί ότι υποκρύπτει ενδόμυχο φόβο για το αποτέλεσμα.

Οι αγορές επικροτούν

Οι αγορές από την άλλη πλευρά αντέδρασαν πολύ θετικά, με την στερλίνα να εκτινάσσεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών. Η προβλεπόμενη σαρωτική νίκη της Τερέζα Μέι στις εκλογές του Ιουνίου ερμηνεύεται από τις αγορές ως επικράτηση της άποψης του συναινετικού διαζυγίου με την Ευρώπη, θέση με την οποία συντάσσονται η βρετανίδα πρωθυπουργός και οι υπουργοί Φίλιπ Χάμοντ και Ντέιβιντ Ντέιβις.

Πρόκειται για εκτίμηση που μοιράζονται και οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με τους βρετανούς αναλυτές. Οι Ευρωπαίοι θέλουν να έχουν συνομιλητή τους μια κυβέρνηση με σημαντική πλειοψηφία που να μην άγεται και φέρεται από τους ζηλωτές σκληρούς αντιευρωπαϊστές των Τόριδων.

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα