Στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

ÂÏÕËÇ-ÓÕÆÇÔÇÓÇ ÓÔÇÍ ÏËÏÌÅËÅÉÁ ÃÉÁ ÔÏ Ó×ÅÄÉÏ ÊÁËËÉÊÑÁÔÇÓ // ÏÌÉËÉÁ ÔÏÕ ÐÑÏÅÄÑÏÕ ÔÇÓ Í.Ä  ÁÍÔÙÍÇ ÓÁÌÁÑÁ  (EUROKINISSI/ ÔÁÔÉÁÍÁ ÌÐÏËÁÑÇ)Κατατίθεται σήμερα, Παρασκευή, στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ και την Τρίτη ψηφίζεται στην Ολομέλεια.

Στο προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου, το οποίο κατατέθηκε στην γραμματεία της κυβέρνησης χθες και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές μπορεί να υπάρξουν προσθήκες μέχρι την κατάθεση του στη Βουλή, αποσαφηνίζεται πλήρως ο κατάλογος με τις ΔΕΚΟ που περνούν στο υπερταμείο. Ανάμεσα σε αυτές είναι ΔΕΗ (το 34%), ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και Αττικό Μετρό, η ΕΛΒΟ, οι κτιριακές υποδομές ΑΕ.

Εκτός της λίστας, προς το παρόν, μένουν η ΕΑΒ και ο ΑΔΜΗΕ. Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται ακόμα, ρύθμιση για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία συνάπτει σύμβαση εκμίσθωσης διάρκειας έως 10 ετών για την εκμίσθωση τροχαίόυ υλικού με τη ΓΑΙΟΣΕ.

Στο προσχέδιο περιλαμβάνονται σειρά ρυθμίσεων για την αναδιοργάνωση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με την Ημερησία, περιλαμβάνονται ακόμη οι γνωστές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύμφωνα με τις οποίες:

  • Ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων σε περιοχές με κάτω από 2.000 κατοίκους θα κληθούν να πληρώσουν για κύρια ασφάλιση και υγεία εισφορές 26,95% επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματός τους.
  • Αυξάνουν οι εισφορές υγείας για όλους τους αγρότες αλλά και τους νέους επιστήμονες για τους οποίους ο νόμος Κατρούγκαλου είχε προβλέψει εκπτώσεις. Συγκεκριμένα, ο νόμος προέβλεπε πως οι αγρότες θα πλήρωναν το 2017 το 4,73% του εισοδήματός τους για εισφορές υγείας. Το 2018 οι εισφορές θα αυξάνονταν στο 5,84%, για να φτάσουν το 2019 στο 6,95%, όπως ισχύει για όλους τους υπόλοιπους αυτοαπασχολούμενους.
    Αντίστοιχα για τους νέους επιστήμονες είχε προβλεφθεί 5ετής μεταβατική περίοδος από την έναρξη της επαγγελματικής δραστηριότητας, ώστε να πληρώνουν 4,87% του εισοδήματός τους τα 2 πρώτα χρόνια και 5,91% τα επόμενα 3 χρόνια. Πλέον, από την 1η Ιανουαρίου 2017 η εισφορά θα καθοριστεί στο 6,95% επί του εισοδήματός τους.
  • Με μια τρίτη διάταξη θα μειωθεί η έκπτωση 15% που προβλέφθηκε στον πρόσφατο νόμο για όσους εξαγοράζουν εφάπαξ πλασματικά έτη ασφάλισης.

Σε εκκρεμότητα παραμένουν οι αλλαγές στο οργανόγραμμα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας κάτι που συνιστά προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί και η μεταβίβαση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην Fraport.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα