Στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

parl1-466x330

Στη Βουλή σήμερα μετά τα μεσάνυχτα κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τα νέα προαπαιτούμενα.

Το σχέδιο νόμου έχει τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων» και αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη. Σήμερα Τετάρτη, αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, ενώ το σχέδιο νόμου αναρτήθηκε και στην ιστοσελίδα της Βουλής.

Συγκεκριμένα,στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και η επιβολή του φόρου στο κρασί (40 ευρώ ανά εκατό λίτρα τελικού προϊόντος ή περίπου 30 λεπτά ανά μπουκάλι). Παράλληλα προβλέπεται και ειδικό τέλος 5 λεπτών σε κάθε στήλη τυχερού παιγνιδιού του ΟΠΑΠ, το οποίο είναι και το βασικό ισοδύναμο μέτρο που θα αντικαταστήσει την κατάργηση του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Από το τέλος αυτό εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν έσοδα 350-450 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις αλλαγές στο νόμο Κατσέλη, τα όρια της αντικειμενικής αξίας κλιμακώνονται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση. Έτσι, στην πρώτη κατηγορία με τους ευπαθέστερους οι οποίοι θα μπορούν να εισπράξουν και βοήθημα από το δημόσιο, η αντικειμενική αξία του ακινήτου θα πρέπει να μην ξεπερνά τα επίπεδα των 120.000 ευρώ ενώ το εισόδημά του θα πρέπει να διαμορφώνεται στα επίπεδα των εύλογων δαπανών διαβίωσης.Για τη δεύτερη κατηγορία (όπου δεν υπάρχει δυνατότητα επιδότησης) το όριο της αντικειμενικής αξίας ορίστηκε τελικώς στις 180.000 ευρώ για τον άγαμο, στις 220.000 ευρώ για τον παντρεμένο ενώ για κάθε παιδί προβλέπεται προσαύξηση κατά 20.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Σχετικά με τις 100 δόσεις, στο νομοσχέδιο υπάρχει διάταξη που ορίζει ότι οι τρέχουσες οφειλές θα πρέπει να πληρώνονται σε 30 ημέρες έως το 30/06/2016 και σε 15 ημέρες από την 1η Ιουλίου του 2016 και μετά.

Σε ό,τι αφορά τις φορολογικές διατάξεις, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ακόμη ρύθμιση για τη μη φορολόγηση των ανείσπρακτων ενοικίων καθώς και τη δυνατότητα ως τον Ιούνιο του 2016 εξόφλησης ληξιπρόθεσμης οφειλής εντός 30 ημερών από τη λήξη της, χωρίς ο φορολογούμενος να τίθεται εκτός της ρύθμισης των 100 δόσεων. Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι «τα εισοδήματα από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας που δεν έχουν εισπραχθεί από τους δικαιούχους, φυσικά πρόσωπα που δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, και αποκτώνται από 1.1.2015 και εξής φορολογούνται στο έτος και κατά το ποσό που αποδεδειγμένα εισπράττονται, με την προϋπόθεση ότι μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, έχει εκδοθεί σε βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολή ή επιδίκασης μισθωμάτων».

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα