Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την τροποποίηση των διαδικασιών ασύλου

Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και το οποίο επιφέρει τροποποιήσεις αναφορικά με τη διαδικασία ασύλου.

«Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2013/33/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 26ης Ιουνίου 2013, σχετικά με τις απαιτήσεις για την υποδοχή των αιτούντων διεθνή προστασία (αναδιατύπωση, L180/96/29.6.2013 και άλλες διατάξεις. Τροποποίηση του ν. 4251/2014 (Α΄ 80) για την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία 2014/66/ΕΕ της 15ης Μαΐου 2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών στο πλαίσιο ενδοεταιρικής μετάθεσης. Τροποποίηση διαδικασιών ασύλου και άλλες διατάξεις» είναι ο όχι και τόσο σύντομος τίτλος του σχεδίου νόμου που κατατέθηκε σήμερα στο Κοινοβούλιο.

Εκτός από την επίσπευση των διαδικασιών που ενδέχεται να προκαλέσει εσωκομματική δυσαρέσκεια σε συγκεκριμένη μερίδα του κυβερνώντος κόμματος, δίνεται το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης των αιτούντων ασύλου στην Ελληνική Επικράτεια. Προφανώς, η απόφαση έρχεται ως αποτέλεσμα μίας σειράς ζητημάτων που έχουν προηγηθεί στο πρόσφατο αλλά και όχι και τόσο παρελθόν. Συγκεκριμένα, είναι ξεκάθαρη η στόχευση αποσυμφόρησης των νησιών που «πλήττονται» από την προσφυγική κρίση, ειδικά όσο οι εχθροπραξίες στη Συρία βρίσκονται σε φάση ανάφλεξης. Επίσης, πέρα από την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που κινείται περίπου στο ίδιο μήκος κύματος, δεν πρέπει να αμελείται το γεγονός ότι η ελεύθερη μετακίνηση των προσφύγων στην ελληνική ενδοχώρα ήταν ένα από τα ζητήματα που απασχόλησε τη συζήτηση Τσίπρα – Ερντογάν κατά την επίσκεψη του τελευταίου στη χώρα μας, εξαιτίας των αντίθετων προβλέψεων της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό.

«Οι αιτούντες μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στην ελληνική επικράτεια, ή στην περιοχή που τους ορίζεται με κανονιστικού χαρακτήρα απόφαση του διευθυντή της Υπηρεσίας Ασύλου. Ο περιορισμός της ελευθερίας κυκλοφορίας εντός συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής δεν θίγει την αναπαλλοτρίωτη σφαίρα της ιδιωτικής ζωής και δεν εμποδίζει την άσκηση των δικαιωμάτων που προβλέπονται στις διατάξεις του παρόντος. Η απόφαση για περιορισμό στην ελευθερία κυκλοφορίας λαμβάνεται, όταν είναι αναγκαίο για την ταχεία επεξεργασία και την αποτελεσματική παρακολούθηση των αιτήσεων παροχής διεθνούς προστασίας. Ο περιορισμός μνημονεύετε στα δελτία αίτησης παροχής διεθνούς προστασίας» σημειώνεται μεταξύ άλλων στο άρθρο 7 του νομοσχεδίου.

Να προστεθεί πως στο εν λόγω σχέδιο νόμου προβλέπεται αποζημίωση όσων οι περιουσίες υπέστησαν καταστροφές από πράξεις προσφύγων σε Χίο και Λέσβο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα