Στη Βουλή σήμερα ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός χωρίς μείωση των συντάξεων

Στη Βουλή αναμένεται να κατατεθεί σήμερα Τετάρτη ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός, ο οποίος θα προβλέπει τη μη περικοπή των συντάξεων καθώς και την υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% ΑΕΠ, έναντι στόχου 3,5%, καθώς και ρυθμός ανάπτυξης 2,5% απο 2% φέτος.

Για το τρέχον έτος υπολογίζεται ότι θα υπάρξει σημαντική υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος έναντι του στόχου του 3,5% του ΑΕΠ, όπως προκύπτει από την ιδιαίτερα θετική πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών από την αρχή του έτους. Στηριγμένη σε αυτές τις θετικές αποδόσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει να προχωρήσει, για μια ακόμη φορά, όπως τα προηγούμενα χρόνια, στη διανομή κοινωνικού μερίσματος με βάση εισοδηματικά κριτήρια σε ασθενέστερες οικονομικές ομάδες.

Μη περικοπή των συντάξεων και διόρθωση κοινωνικών αδικιών

Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει την μη περικοπή των συντάξεων, καθώς και το πακέτο των θετικών αντιμέτρων που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο. Οι παρεμβάσεις, οι οποίες θα υλοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα είναι οι εξής:

– το πρόγραμμα επιδότησης στέγης με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

– οι μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών κατά 1/3 και εφαρμογή της ελάχιστης εισοδηματικής βάσης για την επικουρική ασφάλιση και την εφάπαξ παροχή

– η επιδότηση στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης των νέων εργαζομένων

– μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά και κατά 30% για τους μικροιδιοκτήτες

– μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων σταδιακά, από 29% σε 25% σε ορίζοντα τετραετίας (μία μονάδα ανά έτος).

– μείωση του φορολογικού συντελεστή επί των διανεμόμενων μερισμάτων κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.

– το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι». Μετατρέπεται το τρέχον εργασιακό καθεστώς 3.000 εργαζομένων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου

– η ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής, με μονιμοποίηση 4.500 εκπαιδευτικών.

Επισημαίνεται ότι το συνολικό πακέτο θετικών μέτρων δεν θα είναι ύψους 750 εκατομμυρίων, όπως είχε υπολογιστεί αρχικά, αλλά θα ξεπεράσει τα 900 εκατομμύρια, καθώς έχει ήδη δημιουργηθεί ο σχετικός δημοσιονομικός χώρος για το 2019 και μετά.

 

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα