Στη Βουλή η τροπολογία για την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά τη Δευτέρα

Τη Δευτέρα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία με την οποία θα γίνει πράξη η εξαγγελία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που σηκώνουν το βάρος της προσφυγικής κρίσης. Πρόκειται για όλα τα νησιά της Περιφέρειας του Βορείου Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, από τη Σαμοθράκη μέχρι το Καστελόριζο. Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας θα υποβάλει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως προανήγγειλε την Τετάρτη.

Η τροπολογία θα κατατεθεί στο πολυνομοσχέδιο των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης για το πτωχευτικό δίκαιο, το πλαστικό χρήμα και την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων που συζητείται από την Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής. Το εν λόγω νομοσχέδιο εγκρίθηκε επί της αρχής από τις αρμόδιες επιτροπές. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Ποτάμι, την επιφύλαξη τους δηλώσαν ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ένωση Κεντρώων, ενώ κατά ψήφισε το ΚΚΕ.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει στην καταβολή του έκτακτου επιδόματος στους χαμηλοσυνταξιούχους, την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ το Euroworking Group της Τρίτης αναμένεται να απελευθερώσει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Για ανένδοτο κατά της χώρας κατηγορεί το Μαξίμου τον πρόεδρο της ΝΔ. Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «την ώρα που ο πρωθυπουργός τύγχανε ευρείας στήριξης στις Βρυξέλλες και έδινε μάχη για να στηριχθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκλιπαρούσε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα “βάστα Σόιμπλε” για ένα ξεροκόμματο εξουσίας».

Μάλιστα, το Μαξίμου έκανε λόγο για αλλαγή στάσης της ΝΔ μετά από τηλεφωνήματα ακραίων κύκλων των δανειστών, προκειμένου να μην ψηφίσει υπέρ του βοηθήματος στους χαμηλοσυνταξιούχους, ενώ αναφέρεται σε εσωκομματικές πιέσεις στην αξιωματική αντιπολίτευση προκειμένου να ψηφίσει την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Από την πλευρά της η ΝΔ κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα για διπροσωπία, τονίζοντας ότι ενώ στο διάγγελμα έκανε λόγο για «13η σύνταξη», μια εβδομάδα αργότερα, από τις Βρυξέλλες, μίλησε «για απόφαση εφάπαξ».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα