Στη Βουλή η συζήτηση για την αλλαγή ταυτότητας φύλου (LIVE)

Ξεκινά στις 12 το μεσημέρι στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη Νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, τον Εθνικό Μηχανισμό Εκπόνησης, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Σχεδίων Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού και άλλες διατάξεις.

Η συζήτηση θα διεξαχθεί σε επίπεδο πολιτικών Αρχηγών και αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το απόγευμα της Τρίτης.

Αναμφισβήτητα  η συζήτηση  που σχετίζεται με τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα, έστω και καθυστερημένα, ώστε τα αυτονόητα να μετατραπούν σε γραπτό λόγο και να γίνουν τελικά νόμος. Η νομική κατοχύρωση των ατόμων που αφορά η νέα ρύθμιση, αποτελεί βασικό όπλο απέναντι στις διακρίσεις και την βία που μπορεί να έχουν υποστεί σε όλους τους τομείς της καθημερινότητάς τους μέχρι σήμερα ή που κινδυνεύουν να υποστούν στο μέλλον.

Φυσικά το νομοσχέδιο, σύμφωνα με μερίδα ειδικών, εμπεριέχει πολλά «κενά» τα οποία δεν βάζουν τέλος σε διαδικασίες που αποτελούν επιβάρυνση τόσο οικονομική όσο και ψυχολογική για αυτά τα άτομα και διαιωνίζουν την κακώς εννοούμενη διαφορετικότητα. Οι απόψεις αυτές σε καμία περίπτωση δεν ακυρώνουν το γεγονός πως ο προτεινόμενος νόμος αποτελεί ένα βήμα προς την αφομοίωση θεμελιωδών κατακτήσεων στο πεδίο της ελευθερίας  και της διαφορετικότητας του ατόμου από το ελληνικό κράτος.

Σίγουρα, είναι προφανές ότι οι κοινωνικές διακρίσεις και προκαταλήψεις δεν εξαλείφονται απλά με έναν νόμο, ωστόσο όταν υπαρκτά κοινωνικά ζητήματα, τουλάχιστον, μπαίνουν στη δημόσια σφαίρα συζήτησης και ταυτόχρονα γίνεται προσπάθεια να αποκτήσουν θεσμική μορφή, τότε σίγουρα αυτά τα ζητήματα παύουν να βρίσκονται στο περιθώριο και στα υπόγεια της κοινωνικής πραγματικότητας. Σε έναν βαθμό αποκτούν την αρμόζουσα θεσμική και κοινωνική υπόσταση  προκειμένου να εισέλθουν στην υπάρχουσα «κοινωνική διελκυστίνδα», με στόχο να μετατραπούν σε δεδομένες και αυτονόητες ουσίες του κοινωνικού συνόλου και της κοινωνικής πραγματικότητας.

Πονοκέφαλος σε Κυβέρνηση και ΝΔ

Την ίδια στιγμή,  με αφορμή το εν λόγω νομοσχέδιο, έχει προκύψει  έντονος προβληματισμός τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση, για διαφορετικούς λόγους φυσικά.

Αρχικά, το εν λόγω νομοσχέδιο σε συνδυασμό με τη συζήτηση που έχει ανοίξει μέσω της Συνταγματικής αναθεώρησης για το διαχωρισμό κράτους – εκκλησίας, έχει προκαλέσει νέους «τριγμούς» στις σχέσεις κυβέρνησης – Ιεραρχίας, ξυπνώντας μνήμες από τον Σεπτέμβρη του περασμένου χρόνου, όταν στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης βρέθηκε το «καυτό» ζήτημα των Θρησκευτικών.

Στη φάση αυτή, η ρύθμιση που προωθείται από την κυβέρνηση εμπεριέχει την έννοια της «διακριτότητας μεταξύ κράτους – εκκλησίας», χωρίς ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το Μαξίμου να είναι έτοιμο να αναβαθμίσει το θέμα στο δημόσιο διάλογο, φθάνοντας σε ακραία σενάρια. Από την πλευρά της η Ιερά Σύνοδος δεν παύει να «διεκδικεί»  με κάθε τρόπο την διασφάλιση μιας ιδιότυπης κοινωνικής κυριαρχίας της εκκλησίας, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στις τελευταίες της ανακοινώσεις.

Παρά ταύτα, σύμφωνα με πληροφορίες, προτεραιότητα της κυβέρνησης στην τρέχουσα περίοδο είναι το κλείσιμο όλων των ανοιχτών θεμάτων της οικονομίας με την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης, γεγονός που καθιστά την συγκεκριμένη συζήτηση αρκετά πρόωρη.

Από την άλλη πλευρά, στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης,το νέο κύμα «τριγμών» δημιουργεί για άλλη μια φορά σοβαρά προβλήματα, αφού σύμφωνα με πηγές υπάρχει ξανά αναβρασμός για την στάση που κρατά η παράταξη επί του θέματος.

Ειδικότερα,  η ΝΔ δεν πήρε έξ’ αρχής καθαρή θέση, είτε αρνητική, είτε θετική επί του  νομοσχεδίου για την αλλαγή φύλου, καθώς στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας διχάστηκαν οι συντονιστές του κόμματος όταν συζητήθηκε το θέμα, κάτι που για ακόμη μια φορά αποτελεί, για αρκετούς, ισχυρή ένδειξη της σύγχυσης που επικρατεί στη «γαλάζια παράταξη».

Πάντως, σύμφωνα με καλά πληροφορημένους κύκλους, προς αποφυγή επικοινωνιακού ολέθρου και κυρίως για την αποτροπή γενίκευσης της εσωκομματικής κρίσης, η ηγεσία της ΝΔ, μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις και έντονες συζητήσεις, προσανατολίζεται στην κατάθεση ξεχωριστής τροπολογίας επί του νομοσχεδίου, που ωστόσο αναμένεται να απορριφθεί από την κυβέρνηση. Στην γαλάζια τροπολογία, μεταξύ άλλων, θα προβλέπεται η απόφαση για αλλαγή φύλου να λαμβάνεται μετά την ενηλικίωση, να μην παραχωρείται δικαίωμα υιοθεσίας, αλλά και γάμου.

Δείτε Live:

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα