Στη Βαρκελώνη αύριο ο Ν. Κοτζιάς για το Φόρουμ της Ένωσης για τη Μεσόγειο

Στη Βαρκελώνη μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς προκειμένου να συμμετάσχει αύριο στην 3η Υπουργική Σύνοδο του Περιφερειακού Φόρουμ της Ένωσης για την Μεσόγειο (ΕγΜ). Ενός μοναδικού θεσμικού σχήματος Eυρω-μεσογειακής συνεργασίας στο οποίο συμμετέχουν όλες οι χώρες της περιοχής, τα 28 κράτη/ μέλη της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ε.Υ.Ε.Δ (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης) καθώς και χώρες της Νότιας και Ανατολικής Μεσογείου (Αίγυπτος, Αλβανία, Αλγερία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ιορδανία, Ισραήλ, Λίβανος, Μαρόκο, Μαυριτανία, Μαυροβούνιο, Μονακό, Συρία, Τουρκία, Τυνησία και η Παλαιστινιακή Αρχή, καθώς και η Λιβύη ως παρατηρητής).

Η Ένωση για τη Μεσόγειο είναι ένα θεσμικό σχήμα που υποστηρίζει ένθερμα η Ελλάδα από της ιδρύσεώς του, το 2008 στη Σύνοδο Κορυφής των Παρισίων, ως σημαντικής πλατφόρμας διαλόγου για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων, με έμφαση στην υλοποίηση περιφερειακών προγραμμάτων αναπτυξιακής δράσης περιβαλλοντικού χαρακτήρα που θα έχει όμως άμεσο πρακτικό όφελος για τους λαούς της Μεσογείου.

Η χώρα μας έχοντας συμμετάσχει και στα δύο προηγούμενα Φόρουμ, ενώ έχει φιλοξενήσει επίσης και την Υπουργική Σύνοδο της ΕγΜ για το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή στην Αθήνα το 2014 αναγνωρίζει τη σημασία της θάλασσας της Μεσογείου ως κοινής κοιτίδας του πολιτισμού και ιστορίας των λαών της. Για τον λόγο αυτό, όπως τονίζουν διπλωματικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η συμμετοχή της Ελλάδας σε επίπεδο υπουργού Εξωτερικών έρχεται να τονίσει τη σημασία που αποδίδει η εξωτερική πολιτική της χώρας στην θετική ατζέντα συνεργασίας για την υπέρβαση των περιφερειακών προβλημάτων, συμβάλλοντας εποικοδομητικά στις εργασίες του Φόρουμ και συνεισφέροντας την συναφή εμπειρία και προστιθέμενη αξία που έχει αποκομίσει η ελληνική διπλωματία από αντίστοιχες πρωτοβουλίες και δίκτυα συνεργασιών με επίκεντρο την Ανατολική Μεσόγειο. Όπως η Υπουργική Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και την Σταθερότητα, η Διεθνής Διάσκεψη για τον Θρησκευτικό και Πολιτισμικό Πλουραλισμό στην Μέση Ανατολή και ασφαλώς τα τριμερή σχήματα συνεργασίας που έχει θεσπίσει με δική της πρωτοβουλία η χώρα μας, σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, το Λίβανο, την Ιορδανία και την Παλαιστίνη.

Στις εργασίες της 3ης Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της ΕγΜ που θα διεξαχθούν τη Δευτέρα, με θέμα «10η επέτειος της ΕγΜ: Οικοδομώντας μαζί το μέλλον της περιφερειακής συνεργασίας» θα προεδρεύσει η Ύπατη Εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φεντερίκα Μογκερίνι από κοινού με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αιμάν Σαφάντι, με οικοδεσπότη του Φόρουμ τον υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας, Χοσέπ Μπορέλ και τον Γενικό Γραμματέα της ΕγΜ, Ν. Κάμελ, ενώ θα συμμετάσχει και ο Επίτροπος Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας και Διαπραγματεύσεων Διεύρυνσης, Γιόχανες Χαν.

Οι συζητήσεις θα εστιασθούν στην συνεργασία μεταξύ των δύο ακτών της Μεσογείου για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων, στη συμμετοχή και στο κοινωνικό αντίκτυπο του ιδιωτικού τομέα στις προσπάθειες για αέναη ανάπτυξη στην ευρω-μεσογειακή περιοχή, καθώς και στην αποτίμηση και επεξεργασία του έργου της διατομεακής πρωτοβουλίας του Φόρουμ, «Med4Jobs». Το τελευταίο αποτελεί βασικό όχημα της ΕγΜ για την προώθηση περιφερειακών προγραμμάτων που στοχεύουν στην τόνωση της απασχόλησης, με έμφαση στους νέους και στις γυναίκες.

Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει συναντήσεις με σειρά ομολόγων του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα