Στην Τουρκία Μέρκελ-Τουσκ για το προσφυγικό

987788_angelamerkeldonaldtuskmerkeltuskmeetwtedqvs47ozl

Η Άνγκελα Μέρκελ φτάνει στην Τουρκία σήμερα Σάββατο μαζί με τον πρόεδρο της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ και τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς. Η αντιπροσωπεία πρόκειται να επισκεφθεί και κέντρο για πρόσφυγες και μετανάστες στο Γκαζίαντεπ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου επίσης και θα συναντηθεί με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

Να κατευνάσει το κλίμα μεταξύ Άγκυρας και Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικό στοχεύει η επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου, συνοδεία Τουσκ και Τίμερμανς, στην Τουρκία. Οι επιφυλάξεις για τις ανθρωπιστικές πλευρές της συμφωνίας παραμένουν, η δυσφορία της τουρκικής πλευράς για τη βίζα προκαλεί με τη σειρά της αντιδράσεις στην ευρωπαϊκή πλευρά ενώ στο ίδιο το Βερολίνο η Μέρκελ έχει να αντιμετωπίσει τις επικρίσεις για το χειρισμό της υπόθεσης του σατιρικού ποιήματος, στο οποίο φάνηκε να «ενδίδει» στον Ερντογάν.

Οι τουρκικές αρχές ασφάλειας ενίσχυσαν σήμερα τα μέτρα ασφάλειας στη συνοριακή επαρχία του Γκαζιαντέπ εξαιτίας της αναμενόμενης επίσκεψης της καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελας Μέρκελ και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Οι δύο αξιωματούχοι θα πραγματοποιήσουν σύντομη επίσκεψη σε προσφυγικό καταυλισμό που βρίσκεται στην περιοχή.

Αστυνομικοί περιπολούν στην πόλη του Γκαζιαντέπ, την πρωτεύουσα της αναφερόμενης επαρχίας που συνορεύει με περιοχές που ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, ενώ έχει δεχτεί πολλές επιθέσεις με ρουκέτες που προέχρονται από τη συριακή πλευρά των συνόρων, κατά τις τελευταίες εβδομάδες.

Η Μέρκελ, μαζί με τον Τουσκ, αλλά και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς θα συναντήσουν τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, θα συζητήσουν την προσφυγική-μεταναστευτική κρίση, μετά την επίσκεψή τους, στον προσφυγικό καταυλισμό στην πόλη Νιζί.

Η σημερινή μονοήμερη επίσκεψη των τριών αξιωματούχων στην Τουρκία, πραγματοποιείται καθώς η ΕΕ και η Άγκυρα προσπαθούν να εφαρμόσουν τη συμφωνία επιστροφής των προσφύγων-μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία, για τον τερματισμό της προσφυγικής-μεταναστατευτικής ροής από τη Συρία και άλλες χώρες, μέσω δικτύων εμπορίας ανθρωπίνων ψηχών της Τουρκίας, προς το Αιγαίο και τα ελληνικά νησιά.

Νωρίτερα σήμερα, έγινε γνωστό ότι οι τουρκικές αρχές ασφαλείας συνέλαβαν έξι άτομα ξένης εθνικότητας στη διάρκεια επιχειρήσεων κατά του Ισλαμικού Κράτους, στο Ικόνιο, αναφέρεται σε ανακοίνωση των τοπικών αρχών.

Η επιχείρηση αυτή, είχε προληπτικό χαρακτήρα και πραγματοποιήθηκε προκειμένου ν’ αποτραπεί το ενδεχόμενο ανάληψης τρομοκρατικής δράσης από τους συλλφθέντες, ανέφερε η ίδια ανακοίνωση.

Οι συλλήψεις έγιναν μερικές ώρες πριν από την άφιξη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ στην επαρχία του Γκαζιαντέπ, η οποία συνορεύει με περιοχές που ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος.

Οι τουρκικές αρχές κατηγορούν την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, που ελέγχει περιοχές της Συρίας και του Ιράκ για τις τέσσερις αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν από τον περασμένο Ιούνιο, στην Τουρκία.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα