Στην Τεχεράνη ο επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, για να καθησυχάσει τους Ιρανούς

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας θα προσπαθήσει να καθησυχάσει τους Ιρανούς κατά τη διήμερη επίσκεψή του στη χώρα ότι η ΕΕ επιθυμεί να διατηρήσει τις εμπορικές της σχέσεις με το Ιράν παρά την απόσυρση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ο Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε θα συναντηθεί με πέντε Ιρανούς υπουργούς σήμερα και αύριο, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής ατομικής ενέργειας του Ιράν, ο υπουργός Πετρελαίου και ο υπουργός Εξωτερικών.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες τηρούν ενιαίο μέτωπο απέναντι στις ΗΠΑ, με την ΕΕ να εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει στις εταιρείες με ευρωπαϊκή έδρα να συμμορφωθούν με τις κυρώσεις που έχει επαναφέρει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμ και να καλεί τις κυβερνήσεις να κάνουν συναλλαγές με την κεντρική τράπεζα του Ιράν για να αποφεύγουν τα πρόστιμα.

Όμως Ευρωπαίοι αξιωματούχοι παραδέχονται ότι υπάρχουν όρια σε αυτά που μπορούν να κάνουν για να παρακάμψουν τις αμερικανικές κυρώσεις, ενώ πολλές είναι ήδη οι ευρωπαϊκές εταιρείες που εγκαταλείπουν το Ιράν.

«Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί πέρα του να προσφέρουμε στο Ιράν μερικές διαβεβαιώσεις», δήλωσε ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος που συμμετέχει στις συνομιλίες με το Ιράν.

Η αποστολή υπό τον Κανιέτε είναι μια συμβολική κίνηση που έχει στόχο να καλέσει την ιρανική ηγεσία να παραμείνει στη συμφωνία και να ενισχύσει τη στήριξη στον μετριοπαθή πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί έναντι των σκληροπυρηνικών που προσπαθούν να περιορίσουν το άνοιγμα της χώρας στη Δύση, εξήγησαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

«Η αποστολή είναι πολύ σημαντική για εμάς διότι δείχνει την αποφασιστικότητα της ΕΕ να τηρήσει τις δεσμεύσεις της», επεσήμανε Ιρανός αξιωματούχος.

Με την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων απειλούνται τα οικονομικά ανταλλάγματα που είχαν προσφερθεί στην Τεχεράνη και οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες ανησυχούν ότι θα χάσουν τη μικρή επιρροή που έχουν στο Ιράν.

Ο Κανιέτε θα συζητήσει στην Τεχεράνη το ενδεχόμενο οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να παρακάμψουν το αμερικανικό οικονομικό σύστημα κάνοντας απευθείας πληρωμές στο Ιράν για τις εξαγωγές πετρελαίου και τον επαναπατρισμό ιρανικών πόρων στην Ευρώπη, αν και αυτή η επιλογή θα πρέπει να γίνει από κάθε χώρα μέλος της ΕΕ ξεχωριστά.

Εξάλλου χθες Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ενεργοποιεί το μέτρο αποκλεισμού κυρώσεων για την προστασία των ευρωπαϊκών εταιρειών από τις αμερικανικές κυρώσεις.

Ο νόμος του αποκλεισμού των κυρώσεων επιτρέπει στις ευρωπαϊκές εταιρείες και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια να μην υπάγονται σε ρυθμίσεις για τις κυρώσεις που λαμβάνονται από τρίτες χώρες και προβλέπει ότι καμία απόφαση ξένων δικαστηρίων που λαμβάνεται με βάση τις ρυθμίσεις για τις κυρώσεις δεν εφαρμόζεται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ΕΕ αναζητεί επίσης τρόπους να επιτραπεί στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να έχει συναλλαγές με το Ιράν για να στηρίζει τις ευρωπαϊκές επενδύσεις στο Ιράν και να ενισχύσει την παροχή γραμμή πιστώσεων από ευρωπαϊκές χώρες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα