Στην τελική ευθεία των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι εξεταζόμενοι μαθητές:

Δύο εβδομάδες έχουν απομείνει μέχρι την ολοκλήρωση των μαθημάτων στα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια. Τα μαθήματα ολοκληρώνονται στις 9 Μαΐου και οι απολυτήριες εξετάσεις ξεκινούν στις 11.5. Ένα μήνα μετά, τη σκυτάλη παίρνουν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2017, που για πρώτη φορά διεξάγονται μετά την απόλυση των υποψηφίων από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Οι υποψήφιοι θα διεκδικήσουν 70.726 θέσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση: 43.758 στα πανεπιστήμια και 26.968 στα ΤΕΙ.

Ειδικότερα, οι Πανελλαδικές θα διαρκέσουν από τις 6 έως τις 21 Ιουνίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια και από τις 7 έως τις 19 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια. Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα διεξαχθούν μεταξύ 22 και 30 Ιουνίου, ενώ οι πρακτικές δοκιμασίες μεταξύ 20 και 30 Ιουνίου.

Επιπλέον, για τις απολυτήριες εξετάσεις, με πρόσφατο νόμο δίνεται η δυνατότητα οι μετεξεταστέοι να λάβουν απολυτήριο σε δεύτερη εξεταστική περίοδο (23, 26-28.6), μετά τις Πανελλαδικές και πριν από την κατάθεση των μηχανογραφικών δελτίων, ενώ καθιερώνεται και τρίτη εξεταστική περίοδος στις αρχές Σεπτεμβρίου, μετά τα μηχανογραφικά. Έτσι, όσοι μετεξεταστέοι λάβουν απολυτήριο τον Σεπτέμβριο θα έχουν δυνατότητα να εγγραφούν σε ΙΕΚ ή στη Β΄ τάξη των ΕΠΑΛ για να λάβουν κάποια ειδικότητα.

Μηχανογραφικά πριν από τις επαναληπτικές του Σεπτεμβρίου για όλους τους υποψηφίους

Όπως είναι ήδη γνωστό, οι επαναληπτικές Πανελλαδικές εξετάσεις θα γίνουν τον Σεπτέμβριο, μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων της τακτικής εξεταστικής περιόδου. Με την υποβολή της δήλωσης συμμετοχής στις επαναληπτικές εξετάσεις, η συμμετοχή του υποψηφίου στις εξετάσεις της τακτικής εξεταστικής περιόδου ακυρώνεται, όπως και η βαθμολογία και η επίδοσή του σε μαθήματα και πρακτικές δοκιμασίες στα οποία έχει ήδη εξεταστεί.

Κατά το υπουργείο Παιδείας, τίθενται πλέον αυστηρές προϋποθέσεις στις επαναληπτικές εξετάσεις, προκειμένου να μη θίγονται οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών της αρχικής εξεταστικής περιόδου. Όσον αφορά τον χρόνο κατάθεσης του μηχανογραφικού, αυτό κατατίθεται πριν τη διενέργεια των επαναληπτικών εξετάσεων προκειμένου οι επιτυχόντες να εγγραφούν έγκαιρα για τη φοίτησή τους στο τμήμα εισαγωγής.

Πρώτη φορά για τα ΕΠΑΛ

Για πρώτη φορά δίνεται πρόσβαση στους υποψήφιους των ΕΠΑΛ στις Ιατρικές σχολές, τις Φαρμακευτικές, τις Αρχιτεκτονικές, στα Ναυτιλιακά, τα Οικονομικά τμήματα και τα τμήματα Πολιτικής Επιστήμης, αλλά και σε πολλά τμήματα Θετικών Σπουδών των πανεπιστημίων (Βιολογίες, Βιοχημείες, τμήματα Φυσικής, Πληροφορικές και τμήματα του Πολυτεχνείου), καθώς και σε στρατιωτικές σχολές και στη σχολή πυροσβεστών. Οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ θα μπαίνουν στα πανεπιστήμια σε ειδικό ποσοστό θέσεων 1% επί του αριθμού των θέσεων ανά τμήμα από αυτά που προβλέπονται στο σχετικό ΦΕΚ.

Κατοχυρώθηκε πρώτη φορά και η δυνατότητα πρόσβασης των αποφοίτων ΕΠΑΛ σε ΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ και Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης τουλάχιστον σε ποσοστό 20% των θέσεων. Αναμένεται η απόφαση που θα το ορίσει ακριβώς. Ακόμη, ορίστηκε κοινή ομάδα σχολών σε ΤΕΙ, πανεπιστήμια και στρατιωτικές σχολές στις οποίες έχουν πρόσβαση οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ, ανεξαρτήτως ειδικότητας.

Σημειωτέον, μπαίνουν στα μηχανογραφικά εννέα τμήματα των ΤΕΙ που -μεταξύ είκοσι- είχαν τεθεί σε καθεστώς μεταβατικότητας λόγω της “Αθηνάς”, καθώς και δύο νέα τμήματα τουρισμό στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι

* Η αίτηση – δήλωση συμμετοχής στις Πανελλαδικές δεν τροποποιείται.

* Η συμμετοχή κατοχυρώνεται με την εξέταση σε τουλάχιστον ένα μάθημα της Ομάδας Προσανατολισμού που έχει επιλέξει ο υποψήφιος.

* Αν δεν προσέλθει υποψήφιος σε εξέταση μαθήματος, κρίνεται ότι εξετάστηκε και βαθμολογήθηκαν μηδέν (0).

* Υποψήφιος που δεν συμμετείχε στις Πανελλαδικές εξετάσεις θα μπορεί οποιοδήποτε επόμενο έτος να συμμετάσχει.

* Αν κανείς δεν δήλωσε επιθυμία για στρατιωτικές σχολές, αστυνομικές σχολές, σχολές πυροσβεστικής ακαδημίας και σχολές της ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού μπορεί τελικά να είναι υποψήφιος, αρκεί να ακολουθήσει τη διαδικασία που ορίζεται στις αντίστοιχες προκηρύξεις των αρμόδιων υπουργείων.

* Το ίδιο ισχύει και για τα ΤΕΦΑΑ αν ο υποψήφιος υποβάλει σχετική αίτηση και δικαιολογητικά στις Επιτροπές Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας.

*Υποψήφιος που δεν δήλωσε εξέταση σε ειδικό μάθημα δεν θα μπορέσει να εξεταστεί σε αυτό. Αν δήλωσε, αλλά δεν προσέλθει στην εξέταση, θα αποκλειστεί απλώς από την εισαγωγή σε τμήματα που το απαιτούν.

Τι ισχύει για το 10%

* Δεν αφορά υποψήφιους που συμμετείχαν σε Πανελλαδικές εξετάσεις διεκδικώντας θέσεις επιπλέον αριθμού εισακτέων.

* Αφορά κατόχους απολυτηρίου οποιουδήποτε τύπου Λυκείου, που έχουν συμμετάσχει στις Πανελλαδικές ημερήσιων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ ώς δύο χρόνια πριν.

* Οι θέσεις που αντιστοιχούν στο 10% του αριθμού εισακτέων κατανέμονται σε ποσοστό 60% για τους συμμετέχοντες του αμέσως προηγούμενου έτους και σε ποσοστό 40% για όσους έχουν συμμετάσχει στην εξεταστική διαδικασία δύο έτη πριν από το έτος υποβολής νέου μηχανογραφικού.

* Ειδικά για τους υποψηφίους του 2015-2016, το ειδικό ποσοστό 10% αφορά και το Παλιό και το Νέο σύστημα εξέτασης.

* Η εισαγωγή γίνεται με βάση τη βαθμολογία της τελευταίας εξέτασης των υποψήφιων στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, τα ειδικά μαθήματα και στις πρακτικές δοκιμασίες για την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Χρήσιμες πληροφορίες

* Για υποψηφίους ΓΕΛ και ΕΠΑΛ:

– Κατά τη διάρκεια της εξέτασης δεν επιτρέπεται οι εξεταζόμενοι να βγουν από την αίθουσα, παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, συνοδεία επιτηρητή.

– Ως ώρα έναρξης της εξέτασης ορίζεται η 8.30 π.μ. (ειδάλλως διευκρινίζεται).

– Ως ώρα προσέλευσης των υποψηφίων ορίζεται η 08 π.μ.

– Ως διάρκεια εξέτασης ορίζονται οι 3 ώρες (ειδάλλως διευκρινίζεται).

– Ως προθεσμία διεξαγωγής Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας ορίζεται το διάστημα μεταξύ 20.6 και 30.6.

* H Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας (και για πυροσβέστες, και για ιδιώτες) όσο και η Σχολή Πυροσβεστών θα δεχτούν υποψήφιους.

* Στις στρατιωτικές σχολές δεν θα δεχθεί εισακτέους το Τμήμα Ελεγκτών Αεράμυνας της Σχολής Ικάρων.

* Παύουν να λειτουργούν και να δέχονται υποψηφίους η ΣΤΥΑ, η ΣΙΡ και η ΣΥΔ.

* Ιδρύεται η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΜΥΑ) με τρεις κατευθύνσεις:

– ΣΜΥΑ/Κατεύθυνση Τεχνολογικής Υποστήριξης στο 2ο πεδίο.

– ΣΜΥΑ/Κατεύθυνση Επιχειρησιακής Υποστήριξης στο 2ο πεδίο.

– ΣΜΥΑ/Κατεύθυνση Διοικητικής και Εφοδιαστικής Υποστήριξης στο 2ο πεδίο.

* Οι υποψήφιοι για τα Προγράμματα Σπουδών των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών πρέπει να είναι χριστιανοί ορθόδοξοι.

* Για το Πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών γίνονται δεκτοί μόνο άρρενες υποψήφιοι.

Εισαγωγή στη Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας

* Φέτος με Πανελλαδικές.

* Η προκήρυξη στη διεύθυνση www.hellenicpolice.gr.

* Οι υποψήφιοι δύναται να συμμετάσχουν:

α. Για το 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση, με βάση τη βαθμολογία που απέκτησαν κατά την τελευταία συμμετοχή τους στις γραπτές Πανελλαδικές μέχρι δύο έτη πριν.

β. Για το 90% των θέσεων συμμετέχοντας στις φετινές γραπτές Πανελλαδικές.

* Ο ακριβής αριθμός των εισαγομένων στη σχολή, κατά κατηγορία, θα καθοριστεί με συμπληρωματική προκήρυξη.

* Δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις ή χρήση του 10% των θέσεων (χωρίς νέα εξέταση) έχουν ανθυπαστυνόμοι, αρχιφύλακες, υπαρχιφύλακες και αστυφύλακες, οι οποίοι:

α) Δεν υπερβαίνουν το 30ό έτος ηλικίας.

β) Είναι κάτοχοι τίτλου σπουδών που τους επιτρέπει τη συμμετοχή σε εξετάσεις.

γ) Έχουν υγεία και άρτια σωματική διάπλαση.

δ) Έχουν ευμενή πρόταση των ιεραρχικά προϊσταμένων τους.

* Ειδικές κατηγορίες:

α) Πολύτεκνοι και τέκνα τους.

β) Τέκνα ανάπηρων και θυμάτων πολέμου, καθώς και τέκνα ανάπηρων ή θυμάτων εν ενεργεία ή εν συντάξει αστυνομικού προσωπικού ειρηνικής περιόδου.

γ) Τέκνα αναγνωρισμένων σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία ως αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.

δ) Τέκνα ή εν χηρεία σύζυγοι αστυνομικού προσωπικού που έχασε τη ζωή του κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας ή εξαιτίας της υπηρεσίας.

ε) Ένα τέκνο Ελλήνων πολιτών που έχασαν τη ζωή τους ή έχουν ανικανότητα σε ποσοστό τουλάχιστον 67% συνεπεία τρομοκρατικής πράξης.

στ) Γονείς τριών ζώντων τέκνων και τέκνα τους.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα