Στην τελική ευθεία η εκταμίευση της δόσης-Στα κοινοβούλια για έγκριση τα 7,5 δις.

ikhkjlΜετά από την διευθέτηση μίας εκ των εκκρεμοτήτων,όπως αυτή του ζητήματος του Ελληνικού,πέντε κράτη της ευρωζώνης ετοιμάζονται να υποβάλλουν προς έγκριση στα κοινοβούλια τους τη συμφωνία Ελλάδας και θεσμών, ώστε στη συνέχεια να περάσει και από τον ESM.

Η Γερμανία  είναι η πρώτη από τις πέντε χώρες που απαιτείται να εγκριθεί, πριν ο ESM εκταμιεύσει τα χρήματα προς την Ελλάδα. Οι υπόλοιπες χώρες είναι η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Σλοβακία και Ισπανία , ενώ οι υπόλοιπες  κυβερνήσεις ακολουθούν και αυτές τις δικές τους διαδικασίες.

Έτσι,χθες αργά το βράδυ, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών απέστειλε  στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου το αίτημα για την έγκριση της αποδέσμευσης της επόμενης δανειακής δόσης ύψους 10,3 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα . Διευκρινίζεται ότι δεν χρειάζεται η έγκριση της ολομέλειας του Κοινοβουλίου.

Η υπογραφή του μνημονίου κατανόησης για την πώληση του Ελληνικού και οι αλλαγές στη δομή της υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας που συνδέονται με την αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων,έδωσε το πράσινο φως για την επιτάχυνση της διαδικασίας.

Η  κυβέρνηση,άλλωστε,αναφέρει ότι η προθεσμία για την υπογραφή της τελικής σύμβασης για το Ελληνικό  εκπνέει το Νοέμβριο και προσθέτει ότι μέχρι τότε θα γίνουν εντατικές διαπραγματεύσεις με την ανάδοχο εταιρία LAMDA DEVELOPMENT με σκοπό τη βελτίωση των όρων της συμφωνίας.

Χθες, το EWG συνεδρίασε  τηλεφωνικά και καταγράφηκε η σχετική πρόοδος και απόφαση,ενώ φαίνεται,μάλιστα,ότι  η Ελλάδα  έχει τον απαραίτητο χρόνο διευθέτησης των ανοιχτών ζητημάτων μέχρι και τη στιγμή που θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών του γερμανικού Κοινοβουλίου την επόμενη εβδομάδα, για να εγκρίνει την εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ.

Θυμίζουμε ότι την Πέμπτη, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα βρεθεί στις Βρυξέλλες, όπου διεξάγεται το συνέδριο Brussels Economic Forum, στο οποίο θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων ο αξιωματούχοι της Κομισιόν, του ESM, αλλά και της ΕΚΤ. Πιέρ Μοσκοβισί, Βάλντις Ντομπρόβσκις και Μάριο Ντράγκι θα βρίσκονται στη βελγική πρωτεύουσα.

Τώρα, από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού,θετικό μήνυμα και στήριξη στο πρόσωπο του Έλληνα πρωθυπουργού έστειλε ο Λευκός Οίκος, ο οποίος επαίνεσε τις προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα να δημιουργήσει συμπαγή κυβερνητικό σχηματισμό,ενώ χαιρέτισε και τις επιλογές που έκανε στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Τα μηνύματα αυτά ήρθαν από δύο ανώτατους Αμερικανούς αξιωματούχους, τον διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τσάρλς Κάπτσαν και τον αναπληρωτή σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Ουόλι Αντεγιέμο με παρεμβάσεις τους στη διάρκεια της πρώτης ημέρας του 32ου Συνέδριου της ΠΣΕΚΑ (Παγκόσμια Συντονιστική Ειπτροπή Κυπριακού Αγώνα) που πραγματοποιείται από τις 7 μέχρι 9 Ιουνίου στην Ουάσιγκτον.

«Βγάζω το καπέλο στον κ. Τσίπρα γιατί τους ξεφορτώθηκε στην πορεία και οργάνωσε ένα συντεταγμένο συνασπισμό, που έχει κάνει αξιοσημείωτο έργο στη φορολογική, στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση κάνοντας ταυτόχρονα τις απαραίτητες επιλογές στη διαπραγμάτευση με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ», τόνισε χαρακτηριστικά κ. Κάπτσαν.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος προειδοποίησε όμως ότι «δεν έχει τελειώσει το ζήτημα, αυτή είναι μια ενδιάμεση συμφωνία και η ελάφρυνση χρέους θα γίνει κάτω από όρους μετά το 2018. Παρ’ όλα αυτά προχωράμε στη σωστή κατεύθυνση και εμείς στηρίξαμε την ελάφρυνση χρέους απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους μας γιατί δεν είναι δυνατόν να πηγαίνει η Ελλάδα από τη μια οικονομική κρίση στην άλλη. Χρειαζόμαστε ένα μακροπρόθεσμο βιώσιμο οικονομικό σχέδιο ανάπτυξης» κατέληξε αναφερόμενος στην ελληνική κρίση.

Για το ίδιο θέμα τοποθετήθηκε και ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, αρμόδιος για διεθνείς οικονομικές σχέσεις, Ουόλι Αντεγιέμο, ο οποίος συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις των τελευταίων μηνών με τους δανειστές για λογαριασμό του Λευκού Οίκου.

Ο κ. Αντεγιέμο ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «αν και η πρόοδος που έχει σημειωθεί είναι μικρότερη από εκείνη που θα θέλαμε, είναι σίγουρο ότι τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Η συμφωνία που έχει επιτευχθεί σήμερα μεταξύ της Ελλάδας, των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ, δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να συνεχίσει την πορεία προς την ανάκαμψη», σημειώνοντας ότι «είναι επίσης σημαντικό να λάβει η Ελλάδα την ελάφρυνση χρέους που χρειάζεται».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα