Στην Ουάσινγκτον τον Ιούλιο ο Γιούνκερ -Συνάντηση με Τραμπ για τους δασμούς

Οι εμπορικές σχέσεις της Ευρώπης με τις ΗΠΑ μπορεί να υπάρχουν και με λιγότερο δράμα, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ενόψει της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει τον επόμενο μήνα στην Ουάσινκγτον σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων.

Ο Γιούνκερ μίλησε μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ κατά την οποία επικράτησε ένα ενιαίο μέτωπο προσφυγής στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (WTO) για τα αμερικανικά μέτρα. Τόνισε ότι αποδέχτηκε μια πρόσκληση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και θα συναντηθεί μαζί του στις 24 Ιουλίου ή αργότερα.

«Η ΕΕ θα πρέπει να αντιδρά σε όλες τις ενέργειες που έχουν ένα σαφή χαρακτήρα προστατευτισμού», υπογράμμισαν οι ηγέτες των 28 στα τελικά συμπεράσματα της συνόδου.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι δεν είναι βέβαιος ότι θα επιλύσει το ζήτημα και κατέκρινε την κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι επιζητεί να διαπραγματευτεί με τα κράτη μέλη σε διμερή βάση παρά με την Ένωση ως ένα σύνολο.

«Θα πάω στην Ουάσινγκτον και…θα παρουσιάσω την ευρωπαϊκή οπτική. Δεν μου αρέσει αυτή η ιδέα…η αμερικανική κυβέρνηση (επιθυμεί) να διχάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση…σε ότι αφορά το εμπόριο. Αυτό είναι αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Γιούνκερ στους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαχειρίζεται τις εμπορικές διαπραγματεύσεις της ΕΕ.

«Θα πρέπει να αποδραματοποιήσουμε αυτές τις σχέσεις», πρόσθεσε. «Χρειαζόμαστε αυτές τις σχέσεις. Οι ΗΠΑ χρειάζονται αυτές τις σχέσεις. Δεν είμαι βέβαιος ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ, αλλά θα προσπαθήσουμε», είπε.

Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, διαβεβαίωσε ότι «θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τα πάντα από την πλευρά μας για να αποφύγουμε έναν εμπορικό πόλεμο».

«Χαίρομαι που η Ευρώπη εμφανίζεται απόλυτα σταθερή και ενωμένη ενάντια σε μια απαράδεκτη επίθεση των ΗΠΑ εναντίον των ευρωπαίων συμμάχων της», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, αναφερόμενος στην επιβολή των Βρυξελλών πρόσθετων δασμών σε μια σειρά αμερικανικών προϊόντων ως αντίποινα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα