Στην Ολομέλεια της Βουλής το ν/σ για αναγνώριση φύλου 

Ψηφίστηκε από την αρμόδια επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής το νομοσχέδιο που δίνει τη δυνατότητα αναγνώρισης φύλου από την ηλικία των 15 ετών, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των εισηγητών επί της αρχής θετικά ψήφισαν οι ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια ζητώντας μια σειρά αλλαγών από την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Τα λοιπά κόμματα, ΚΚΕ, ΧΑ και Ένωση Κεντρώων καταψήφισαν.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής αφού παρουσίασε τη νομοτεχνική βελτίωση, σύμφωνα με την οποία η επιλογή φύλου θα μπορεί να γίνει από τα 15 έτη ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Κατεβαίνει στο 15ο έτος (σ.σ.: το όριο) της ηλικίας και αποδεχόμαστε τις προτάσεις των κομμάτων και της αντιπολίτευσης, που είχαν πει ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε κάποια ιατρική γνωμοδότηση. Αυτή θα υπάρχει. Θα υπάρχει γνωμάτευση ιατρικού συμβουλίου το οποίο θα συσταθεί στο Νοσοκομείο Παίδων “Αγλαΐα Κυριακού” με απόφαση του ΔΣ του».

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης προβλέπει ότι κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην αναγνώριση της ταυτότητας φύλου του ως στοιχείου της προσωπικότητάς του.

Η ταυτότητα φύλου δεν ορίζεται με βάση τα βιολογικά χαρακτηριστικά ή τα στοιχεία που καταχωρήθηκαν κατά τη γέννηση, αλλά με γνώμονα το πώς ο καθένας αντιλαμβάνεται τον εαυτό του.

Επιπλέον, σύμφωνα με το κείμενο που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο της Βουλής, το φύλο είναι ζήτημα «αυτοπροσδιορισμού» και δεν πρέπει να συγχέεται με τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμα, ότι ο καθένας έχει δικαίωμα στον σεβασμό της προσωπικότητάς του με βάση το φύλο του.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα