Στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια

Στην Ολομέλεια εισάγεται σήμερα, Τρίτη, το νομοσχέδιο «Μέτρα για την προώθηση των Θεσμών της Αναδοχής και Υιοθεσίας» του υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Το επίμαχο άρθρο 8, που προβλέπει την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια είναι και αυτό που έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων και συζητήσεων σε όλο το κομματικό φάσμα τις προηγούμενες ημέρες.

Το εν λόγω άρθρο ψηφίστηκε την προηγούμενη Πέμπτη στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και έτσι εισάγεται σήμερα στην Ολομέλεια για συζήτηση.

Σημειώνεται ότι η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε στη συνεδρίαση της 7ης Μαΐου 2018 τη συζήτηση του νομοσχεδίου σε μία έως δύο συνεδριάσεις της Ολομέλειας.

Οι ενστάσεις από ΣΥΡΙΖΑ, η στήριξη από Ποτάμι

Το πολιτικό ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στις ενστάσεις και διαφωνίες που έχουν εκφράσει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επί της επίμαχης διάταξης που επιτρέπει την αναδοχή σε ομόφυλα ζευγάρια.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου ξεκινά σήμερα στις 11 αλλά δεν κινδυνεύει με καταψήφιση καθώς εκτός από την πλειοψηφία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, τη στήριξή αναμένεται και εκφράσουν και εμπράκτως – με την ψήφο τους – οι βουλευτές του Ποταμιού και αρκετοί από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Θα καταψηφίσουν οι ΑΝΕΛ – Εκτός «γραμμής» ο Παπαχριστόπουλος

Οι βουλευτές των ΑΝΕΛ αναμένεται να τηρήσουν την ίδια αρνητική στάση με εκείνη που τήρησαν στο νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης και της ταυτότητας φύλου, τα οποία και καταψήφισαν.

Εκτός «γραμμής» ΑΝΕΛ αναμένεται να κινηθεί για μια ακόμα φορά ο Θανασης Παπαχριστόπουλος στηρίζοντας τη διάταξη.

Στα δύο έχει χωριστεί η ΔΗΣΥ – Πόλεμος Βενιζέλου σε δύο μέτωπα

Τη στιγμή που η ειδική αγορήτρια της ΔΗΣΥ, Εύη Χριστοφιλοπούλου διευκρίνισε ότι το κόμμα της κράτησε μεν επιφυλάξεις αλλά είναι θετικό στη διάταξη και θα την υπερψηφίσει στην Ολομέλεια, ωστόσο δεν θα τεθεί θέμα κομματικής γραμμής, έχει ξεσπάσει ένας πόλεμος στα εσωτερικά του κόμματος, μετά τη δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ότι θα υπερψηφίσει το επίμαχο άρθρο.

Αναλυτικότερα, τόσο ο Οδυσσέας Κωνσταντινοπουλος, όσο και ο Ανδρέας Λοβέρδος έσπευσαν να απαντήσουν και να «αδειάσουν» τον κ. Βενιζέλο, τονίζοντας με ηχηρό τρόπο ότι είναι κατά του νομοσχεδίου.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος μάλιστα τόνισε πως δεν δέχεται να κάνει τα «ρεπό των ΑΝΕΛ» επιμένοντας στην τακτική της καταψήφισης όταν τα νομοσχέδια δεν εισπράττουν την συνολική κυβερνητική στήριξη

Επίσης, οι Γιώργος Αρβανιτιδης, Μιχάλης Τζελεπης και Βασίλης Κεγκέρογλου αναμένεται να διαφοροποιηθούν διαφωνώντας με την ουσία της ρύθμισης.

Καταψηφίζει η ΝΔ, ερωτηματικό η θέση της Ντόρας Μπακογιάννη

Από την πλευρά της η ΝΔ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσει την διάταξη που επιτρέπει σε ομόφυλα ζευγάρια να γίνουν ανάδοχοι γονείς, διαφορετική στάση όμως αναμένεται να κρατήσει η κυρία Ντορα Μπακογιάννη.

Αναλυτικότερα, η κ. Μπακογιάννη αν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει το νομοσχέδιο για την αναδοχή, ξεκαθάρισε ότι αν τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας θα ακολουθήσει το κόμμα της.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα