Στην κόψη του ξυραφιού οι διαπραγματεύσεις-Αισιόδοξο το Μαξίμου για Eurogroup την επόμενη εβδομάδα

jkhkjΑισιόδοξο εμφανίζεται το Μαξίμου μπροστά στην προοπτική να υπάρξει σύγκληση του Eurogroup στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με κύκλους της κυβέρνησης υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση,αναφέροντας ότι η πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής της συνόδου των υπουργών Οικονομικών θα είναι η ερχόμενη Τρίτη.

Σήμερα,ο πρωθυπουργός θα έχει εκ νέου τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ περιμένοντας να διαπιστώσει, αν είναι εφικτός ένας συμβιβασμός, που θα οδηγήσει στη σύγκληση του Eurogroup στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Ο Ντ. Τουσκ έχει ζητήσει από τον Α. Τσίπρα να περιμένει 24 ώρες πριν υποβάλλει το αίτημα για σύγκληση Συνόδου Κορυφής των χωρών μελών της Ευρωζώνης, προκειμένου να ενεργήσει ο ίδιος προς την κατεύθυνση σύγκλησης του Eurogroup.

Στην ίδια κατεύθυνση αξιολογείται ως ιδιαίτερα θετική η παρέμβαση του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος χαρακτήρισε τις απαιτήσεις του ΔΝΤ «παράλογες» και ότι η απαίτηση για νομοθέτηση προληπτικών μέτρων «δεν θα γινόταν αποδεκτή σε καμία δημοκρατία στον κόσμο».

Άλλωστε η ελληνική πλευρά επιμένει ότι στην πραγματικότητα  η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου σε καμία περίπτωση δεν προβλέπει προληπτική νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων, κάτι που είναι άλλωστε αντίθετο με το ελληνικό Σύνταγμα και τις αρχές του δικαίου. Η πρόταση της ελληνικής πλευράς για μόνιμο μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, υλοποιεί πλήρως τις αρχές που έθεσε το τελευταίο Eurogroup. Επιπλέον,υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές, ο μηχανισμός αυτός κατοχυρώνει την πρόβλεψη της Συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου, για το ενδεχόμενο απόκλισης από τους στόχους.

Πάντως, σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν να  επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει τακτική κωλυσιεργί­ας από την πλευρά του ΔΝΤ, κάτι που όπως αναφέρουν,συνδέεται ξεκάθαρα με το περιεχόμενο των διαρροών των WikiLeaks.Άλλωστε,επιμένουν ότι οι αντικρουόμενες δυνάμεις εντός των θεσμών είναι πλέον ξεκάθαρες,κάτι που αποτελεί και τον βασικό παράγοντα αποσταθεροποίησης της πορείας των διαπραγματεύσεων.

Θα συμπληρώναμε εμείς,ότι η έκβαση των διαπραγματεύσεων σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από την κατάληξη που θα έχουν οι ενδοθεσμικές συγκρούσεις και ενδεχόμενες συμφωνίες μεταξύ των “θεσμικών” παραγόντων.Είναι προφανές ότι η θέση της Κομισιόν μέχρι και αυτή τη στιγμή  “εξυπηρετεί”  τις θέσεις της ελληνικής πλευράς,ωστόσο μέλλει να δούμε το κατά πόσο αυτό θα συνεχιστεί και μέχρι ποιου σημείου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα