Στην “κόψη του ξυραφιού” η Ιταλία-Ανησυχία στην Ευρώπη 

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία οδηγούν σε μια εξαιρετικά ρευστή κατάσταση την γειτονική χώρα, γεγονός που προκαλεί εύλογες ανησυχίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεδομένου ότι αυτή αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης και οι όποιες πολιτικές αναταράξεις αφορούν εκτός όλων των άλλων τη λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Δεν θα αποτελούσε κοινοτυπία να λεχθεί ότι η χώρα βρίσκεται στην “κόψη του ξυραφιού” καθώς ο Ιταλός πρόεδρος, Σέρτζιο Ματαρέλα, αναμένεται να δώσει σήμερα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης τεχνοκρατών στον Κάρλο Κοταρέλι, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ και σύμβουλο των κυβερνήσεων Λέττα και Ρέντσι. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, δεν θα αποφευχθεί νέα προσφυγή στις κάλπες.

Τρεις μήνες μετά τις εκλογές, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η Λέγκα βρίσκονταν κοντά στον σχηματισμό ενός «αντισυστημικού», «ευρωσκεπτικιστικού» κυβερνητικού συνασπισμού, του οποίου οι κρίσιμες προτάσεις στον οικονομικό τομέα και οι αναφορές για απελάσεις μεταναστών προκαλούσαν έντονες επικρίσεις και εκνευρισμό. Η επιλογή του Τζουζέπε Κόντε, ενός εν πολλοίς άγνωστου καθηγητή Νομικής, χωρίς πολιτική εμπειρία, για τη θέση του πρωθυπουργού, είχε επίσης προκαλέσει αντιδράσεις, αλλά πήρε την έγκριση του προέδρου.

Η κατάρρευση του πολιτικού αυτού σχεδίου ήρθε όταν τα δύο κόμματα επέμειναν στην επιλογή του 81χρονου οικονομολόγου, Πάολο Σαβόνα για το υπουργείο οικονομικών. Αν και αναγνωρισμένος ακαδημαϊκός, με πλούσια προϋπηρεσία σε κυβερνητικές θέσεις και στον ιδιωτικό τομέα, αποτέλεσε «κόκκινο πανί» για τον Σέρτζιο Ματαρέλα, εξαιτίας των γνωστών θέσεών του για το ευρώ και τη Γερμανία.

Ο Ιταλός πρόεδρος έθεσε βέτο στο διορισμό του στο υπουργείο, καλώντας τα δύο κόμματα να αναζητήσουν μία προσωπικότητα, «που δεν θα στέλνει το μήνυμα ότι στηρίζει μία θέση, που θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε έξοδο από το ευρώ». Έντονη ήταν η αντίδραση του ηγέτη των Πέντε Αστέρων, Ντι Μάιο, που ζήτησε να διωχθεί ο Ματαρέλα για εσχάτη προδοσία.

Ο Ματαρέλα αναμένεται να αναθέσει σήμερα το απόγευμα τον σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών στον Κάρλο Κοταρέλι. Ωστόσο πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι είναι απίθανο να εξασφαλίσει η κυβέρνηση αυτή ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο. Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά θα διαχειριστεί τυπικά τις τρέχουσες υποχρεώσεις και θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες κάλπες, πιθανότατα το φθινόπωρο.

Μένει να φανεί εάν οι νέες εκλογές θα οδηγήσουν και σε αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού στη χώρα αυτή.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα