Στην κυπριακή ΑΟΖ το γεωτρύπανο της ExxonMobil

Το γεωτρύπανο Stena Icemax έφτασε με απόλυτη ασφάλεια στο στόχο «Δελφίνη» στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ και από σήμερα ξεκινούν οι προετοιμασίες για την πρώτη γεώτρηση της ExxonMobil – Qatar Petroleum.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα κύλησαν ομαλά και με «ούριο άνεμο», με αποτέλεσμα το γεωτρύπανο να φτάσει πάνω από τον στόχο μία περίπου ώρα πριν την από καιρό προγραμματισμένη ώρα άφιξης.

Με την ασφαλή άφιξη του γεωτρύπανου, ολοκληρώθηκε το πρώτο και σημαντικό στάδιο του πολύμηνου σχεδιασμού, που είχε μεταξύ άλλων ως στόχο την ασφαλή και ανεμπόδιστη πλεύση του γεωτρύπανου, δεδομένων των εμπειριών των προηγούμενων έξι γεωτρήσεων και ιδιαίτερα των τουρκικών προκλητικών ενεργειών.

Ήδη το πρώτο σκάφος υποστήριξης που αναχώρησε από το λιμάνι Λεμεσού πλησιάζει στο γεωτρύπανο, ενώ δεύτερο πλοίο υποστήριξης βρίσκεται καθ’ οδόν για μεταφορά των πρώτων προμηθειών και εξοπλισμού.

Δύο γεωτρήσεις στο οικόπεδο 10

Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί προβλέπουν την πραγματοποίηση δύο γεωτρήσεων στο οικόπεδο 10. Η πρώτη αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

Μετά αναμένεται να ξεκινήσει η δεύτερη γεώτρηση, που σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα ολοκληρωθεί στα τέλη Ιανουαρίου. Το ζητούμενο είναι το μέγεθος των ανακαλύψεων, καθώς από αυτό θα καθοριστούν και τα επόμενα βήματα.

Η κινητικότητα στα ενεργειακά αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι το φθινόπωρο του 2019, καθώς είναι προγραμματισμένες και άλλες γεωτρήσεις από δύο εταιρείες –την TOTAL και την ENI.

Σε άρθρο του που τιτλοφορείται «Η Exxon Mobil μπορεί να αντιμετωπίσει μια ναυμαχία στην κυπριακή ΑΟΖ», το περιοδικό Forbes εκφράζει φόβους για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αντιδράσει η Τουρκία μέσα στο επόμενο διάστημα. Η Άγκυρα έχει, άλλωστε, ανεβάσει τους τόνους το προηγούμενο διάστημα, σημειώνοντας ότι δεν θα ανεχτεί μονομερείς προσπάθειες.

 

πηγή    philenews.com

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα